MXGP: Gajser za konec indonezijske turneje odličen drugi, Herlings nadaljeval zmagovalne nastope

Tim Gajser se iz Indonezije vrača z novo vrhunsko uvrstitvijo na svetovnem prvenstvu MXGP, drugim mestom. Zaostal je le za vodilnim motokrosistom Jeffreyjem Herlingsom, v seštevku svetovnega prvenstva pa je pridobil še eno mesto in je po 13 dirkah četrti.

MXGP: Gajser za konec indonezijske turneje odličen drugi, Herlings nadaljeval zmagovalne nastope (foto: HRC Honda) HRC Honda
8. 7. 2018

V kvalifikacijah je bil Tim Gajser le za Jeffreyjem Herlingsom, ki si je privozil najboljši startni položaj. Že na jutranjem treningu je imel Gajser drugi čas ter potrdil, da se je z novo indonezijsko progo hitro spoprijateljil.

Gajser na obeh startih dirke ni bil povsem pri vrhu. Začel je s petega mesta, vendar je takoj na začetku prešel v ospredje. V prvi vožnji je povedel in se v vodstvu zadržal do zadnjih minut dirke, ko se je iz ozadja pojavil Herlings. Nizozemec je po začetni napaki do konca napredoval in se z Gajserjem boril za zmago. Gajser, ki se mu je nasmihala prva zmaga letos, je moral priznati premoč Herlingsu, za katerim je v prvi vožnji na koncu zaostal le dobro sekundo in pol.

V drugi vožnji je Herlings povedel takoj na začetku, Gajser je znova začel med najboljšo peterico. Makolčan se je prebil do tretjega mesta ter držal priključek z drugouvrščenim Belgijcem Clementom Desallom, ki je lovil vodilnega Herlingsa. Proti koncu dirke so vodilni motokrosisti umirili tekmovalni ritem in držali svoja mesta. Gajser je drugo vožnjo končal na tretjem mestu.

Zmagovalec 13. dirke je postal Nizozemec Herlings ter s tem v seštevku prvenstva znova povečal prednost pred Antonijem Cairolijem, ki zaradi poškodovane roke trenutno ne dosega rezultatov, kot bi si jih želel. Tim Gajser je še drugič letos osvojil odlično drugo mesto, Desalle je bil skupno tretji.

Francoz Romain Febvre, ki je bil do te dirke na prvenstvu uvrščen pred Gajserjem, je imel veliko težav. Ob odstopu je izgubil precej točk, zato ga je Gajser prehitel v skupnem seštevku prvenstva. V Indonezijo je Gajser odpotoval kot šestouvrščeni na svetovnem prvenstvu, po dveh indonezijskih dirkah pa se vrača domov kot četrti motokrosist. Do konca sezone je sicer še sedem dirk.

Motokrosisti se vračajo v Evropo, saj jih čez dva tedna čaka dirka svetovnega prvenstva v Loketu na Češkem.

Rezultati - razred MXGP:

1. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Antonio Cairoli (Ita)

2. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Clement Desalle (Bel)
3. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 50
2. Tim Gajser (Slo) 42
3. Clement Desalle (Bel) 40

Skupno na SP:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 583 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 559
3. Clement Desalle (Bel) 447
4. Tim Gajser (Slo) 410