MXGP: belgijska mivka terjala davek (video)

2. 8. 2021 | Jaka Završan
Deli

Karavana svetovnega prvenstva v motokrosu se je minuli vikend mudila v Belgiji, natančneje v Lommlu - tekmovalcem poznanim tudi kot najtežja steza na svetu.

MX2

V 250-kubičnem razredu so bile pred startom oči uprte v Maxima Renauxa, ki je na svoji Yamahi nosil rdečo številko. Francoz se je z izjemno zahtevnimi razmerami in nepredvidljivo stezo dobro spopadal in dirko končal na tretjem mestu, s čimer je prednost v skupnem seštevku povečal na 26 točk. V globoki mivki je moral tovarniški voznik Yamahe premoč priznati svojemu timskemu kolegu Jagu Geertsu, ki je veliko nagrado Flandrije tudi dobil in pa Kayu De Wolfu, mlademu Nizozemcu, ki iz vikenda v vikend kaže boljše predstave.

Točk pa se je v teh, za Slovence skoraj nemogočih razmerah, veselil tudi Jan Pancar, ki je z 22. in 19. mestom na svoj konto dodal še dve, kar pomeni, da jih ima po šestih preizkušnjah že 42.

Rezultati:

1.) Jago Geerts (YAM) - 47

2.) Kay De Wolf  (HUS) - 45

3.) Maxime Renaux (YAM) - 42

4.) Thibault Benistant (YAM) - 34

5.) Jed Beaton (HUS) - 29

MXGP

Za glavno presenečenje v elitnem razredu je že pred samo dirko poskrbel Jeffrey Herlings, ki je le dva tedna po tem, ko si je zlomil lopatico, na svojih socialnih omrežjih objavil, da bo nastopil na zanj skoraj domači dirki. Slednji je številne skeptike utišal že v prvi vožnji, ki jo je tudi dobil in še enkrat dokazal, zakaj se ga drži vzdevek 'The Bullet'. V drugi vožnji se je moral zaradi padca na startu zadovoljiti s petim mestom, a je bilo to še vseeno dovolj za skupno drugo. Skupne zmage se je tako veselil Francoz Romain Febvre, medtem, ko je na najnižjo stopničko stopil Pauls Jonass.

Slovenski šampion Tim Gajser, je ves dan kazal odlično hitrost in zjutraj tudi dobil kvalifikacije, kar je bila odlična popotnica za vožnji. Žal pa je zahtevna in nadvse nepredvidljiva belgijska mivka terjala davek, na kateri se je Gajser v prvi vožnji znašel enkrat, v drugi pa kar trikrat. Navkljub temu, se je štirikratni svetovni prvak boril do konca in si privozil skupno šesto mesto. S tem je ohranil prednost v skupnem seštevku, a ta pred drugo uvrščenim Febvrejem znaša zgolj še pet točk.

Rezultati:

1.) Romain Febvre (KAW) - 47

2.) Jeffrey Herlings (KTM) - 41

3.) Pauls Jonass (GAS) - 40

4.) Jorge Prado (KTM) - 35

5.) Antonio Cairoli (KTM) - 34

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"