Na kvalifikacije za Dakar v Španijo?

12. 8. 2020 | Tina Torelli
Deli
Na kvalifikacije za Dakar v Španijo? (foto: Marcin Kin/Red Bull Content Pool)
Marcin Kin/Red Bull Content Pool

Ker se covid-19 v Maroku še ni polegel, je tam letos praktično nemogoče organizirati najpomembnejši reli na koledarju svetovnega prvenstva; svoj reli Maroko bo David Castera letos prestavil v Andaluzijo.

Reli Maroko od nekdaj služi kot zadnji test pred Dakarjem, novinci pa si ga pogosto izberejo za kvalifikacije. Ker se je letošnja sezona vztrajnostnih relijev začela in končala februarja v Katarju (samo za avtomobiliste), na konec novembra prestavljeni Puščavski izziv v Emiratih pa je prav tako na milost in nemilost prepuščen korona virusu, se je direktor Dakarja in relija Maroko David Castera pogumno odločil, da svoj reli izpelje v Andaluziji. Reli bo po formatu bolj podoben baji in še ni znano, ali bo lahko štel za točke svetovnega prvenstva, vsekakor pa bo odigral vlogo dakarskih kvalifikacij.

 

»Ne glede na trenutne okoliščine, smo prepričani, da je treba nujno storiti nekaj, kar bo našo disciplino obdržalo pri življenju,« je povedal David Castera. Vsem, ki so se letos namenili na reli Maroko, zato sporočamo, da ga bo v istem obdobju (med šestim in desetim oktobrom) nadomestil Reli Andaluzija.

 

Prologu, ki bo na sporedu šestega oktobra, bodo sledile štiri 300-kilometrske etape. Vsaka etapa bo sestavljena iz dveh hitrostnih preizkušenj, dolgih med 120 in 150 kilometrov – motoristična in avtomobilistična kategorija se bosta nanje podali v dveh turnusih. le druga etapa bo bo postregla z eno samo neprekinjeno hitrostno preizkušnjo. Ker na trasi gledalci zaradi pandemije niso zaželeni, bo ta ostala skrivnost vse do začetka vsake etape.

 

Kot je Castera obljubil, bo reli Andaluzija služil kot test elektronske potne knjige za kategorije avtomobilistov, vozil SXS in tovornjakov. Izziv »Road to Dakar« je prav tako še vedno aktualen – najboljši novinec relija si bo pridirkal vstopnino na Dakar.

 

Priložnost za katerega od slovenskih dirkačev z dakarskimi sanjami v žepu?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol