Na Slovenskem dnevu na Grobniku tudi MAkSijeva delavnica varne vožnje

16. 4. 2012
Deli
Na Slovenskem dnevu na Grobniku tudi MAkSijeva delavnica varne vožnje

Na dogodku Slovenski dan na Grobniku bodo prvič organizirani tudi predavanja o prometni varnosti, poligon varne vožnje in vodene vožnje po dirkališču. Udeležba bo brezplačna.

Društvo Motoristični aktivisti Slovenije (MAkSi) bo na praznično sredo, 2. maja 2012, organiziralo brezplačno delavnico varne vožnje na dirkališču Grobnik pri Reki. Predavanja o prometni varnosti motoristov in vodene vožnje po stezi bodo potekale v okviru prireditve Slovenski dan na Grobniku 2012, ki ga že osmo leto zapored organizirata podjetje Čarman motosport d.o.o. in ŠD Sora. Vodena vadba v izvedbi inštruktorjev društva MAkSi pomeni nadgradnjo rekreativne vožnje, ki je bila v preteklih letih namenjena spoznavanju dirkališča.

Z delavnico na dirkališču, ki bo sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela, namerava društvo MAkSi prijavljenim motoristom približati okoliščine, s katerimi se vsakodnevno srečujejo v prometu in pri višjih hitrostih, vendar v nadzorovanih in varnih pogojih. MAkSi delavnice varne vožnje namreč redno izvaja na avtošolskem poligonu v Ljubljani v okviru dolgoletnega projekta Varno z motociklom, pri čemer so hitrosti nizke, poudarek vaj pa je na obvladovanju motocikla in ravnotežja, pravilnih tehnik zaviranja in spretnosti vodenja motocikla. Izvedba na dirkališču bo omogočila nadgradnjo pridobljenih znanj in veščin z elementi hitrejše vožnje, vendar še vedno v nadzorovanih pogojih in z minimalnim tveganjem.

»Z delavnico varne vožnje v okviru prireditve Slovenski dan na Grobniku želimo motoristom omogočiti vadbo prvin dobre vožnje pod vodstvom izkušenih inštruktorjev, hkrati pa jim dati nekaj koristnih nasvetov in napotkov za varno vožnjo v prometu,« je povedal Blaž Žganjar, vodja projekta Varno z motociklom v društvu MAkSi. »Prepričani smo, da bomo na tak način pripomogli k razmisleku motoristov o dejanski problematiki vožnje in da bodo znali potegniti ločnico med športnim motociklizmom na stezi ter vsakodnevnim preživetjem na cesti.«

Gašper Čarman, organizator prireditve Slovenski dan na Grobniku, je dodal: »Vodena delavnica varne vožnje je dobrodošla dopolnitev dosedanje rekreativne vožnje, saj bodo na ta način motoristi bolje spoznali pravila vedenja na stezi in posredno tudi na cesti. Udeleženci bodo z dogodka nedvomno odšli bogatejši za odlično izkušnjo in z dodatnim znanjem, ki ga v motoristični praksi ni nikoli dovolj.«

Delavnica je namenjena vsem motoristom in ne bo tekmovalnega značaja, zato vabijo k udeležbi vse, ki se bodo s svojimi jeklenimi konjički na ta dan podali na ogled grobniških dirk. Število udeležencev delavnice, ki bo izvedena dvakrat tekom dneva, bo omejeno, prijave bodo mogoče na dan prireditve na samem prizorišču. Udeležba bo za vse brezplačna.

Delavnica bo potekala v dveh odmorih med posameznimi treningi in dirkami. Udeleženci bodo razdeljeni v več skupin glede na njihovo predznanje. Pred vožnjo po stezi bo 30 minut namenjenih predavanju v predavalnici, katerega se bodo lahko udeležili tudi tisti, ki sicer ne bodo odšli na stezo. Dovoljena bo vožnja s sopotnikom, uporaba predpisane varnostne opreme (čelada, zaščitna jakna, rokavice) je obvezna.

Na prizorišču bo na voljo ograjen prostor, kjer bo postavljen manjši poligon varne vožnje, na katerem bodo motoristi lahko izvajali nekaj klasičnih avtošolskih vaj, kot so osmica, slalom, počasna vožnja in zaviranje v sili. Prisotni bodo učitelji vožnje, ki bodo na voljo za morebitna vprašanja in nasvete.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol