Nastran ima repliko dirkalnika svetovnega prvaka

29. 1. 2008 | Matevž Hribar
Deli

Le 100 so jih naredili in ena se je znašla tudi v Sloveniji. Z novo Husqvarno SM450RR bo dirkal lanski državni prvak Uroš Nastran.

Dirkalnik je kopija dvokolesnika, s katerim je v sezoni 2007 Adrien Chareyre nagnal vse KTM-e, Aprilije, TM-e in ostale borce na svetovnem prvenstvu. Na RR skoraj ni sestavnega dela iz serijskega SM450R: dirkaško vzmetenje, dva športna izpuha, popolnoma predelan agregat, drugačen okvir, drugi kolesni obroči, za 4 cm krajša zadnja nihajka in veliko karbonskih dodatkov. Možno je nastavljati kot prednjih vilic in s tem medosno razdaljo ter tako prilagoditi motocikel specifikam posameznega dirkališča.

Vseh sto je že razprodanih: deset jih je šlo v Nemčijo, v našo malo državico pa le ena. Vozil jo bo Uroš Nastran, ki je lani zmagal v supermoto razredih 450 in open, letos pa namerava odpeljati vse dirke evropskega prvenstva in se preriniti med prve tri: "Ker je na svetovnem prvenstvu štartnina dvignjena na 1.000 EUR, pričakujemo veliko več dirkačev prav na evropskem prvenstvu, zato bo konkurenca velika. A se bomo potrudili, " zatrjuje nasmejani Uroš, ki je novo "Husko" ravnokar pripeljal iz Nemčije. Kolikor bo mogoče, bo vozil tudi slovensko državno prvenstvo (tukaj si lahko pogledate video z zaključne dirke v Logatcu).

In cena? Ne ravno skromnih 14.000 EUR. Je pa res, da ne potrebuje nobenih predelav več. Le Arrow izpuha bodo zamenjali z Akrapovičevim parom športnih loncev.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja