Novosti 2011: Aprilia RSV4 Factory APRC Special Edition

Aprilijin superbajk je (končno) dobil nadzor proti zdrsu pogonskega kolesa!

13. 10. 2010

RSV4 bo po novem mogoče nabaviti s paketom APRC, kar je kratica za Aprilia Performance Ride Control, vsebuje pa naslednje tehnične cvetke:

  • ATC (Aprilia Traction Control) je sistem za nadzor proti zdrsu pogonskega kolesa, nastavljiv pa je v osmih prednastavljenih načinih delovanja in sicer kar s stikalom na levi strani krmila, tudi med vožnjo. Sistem zdrs zadnje gume preprečuje glede na hitrost vrtenja zadnjega kolesa in na nagib motocikla, delovanje pa se spreminja glede na tip gume, saj sistem izmeri njen premer.

  • AWC (Aprilia Wheelie Control) je sistem proti pretiranemu dvigovanju prednjega konca med pospeševanjem, skrbi pa tudi za čimbolj prijazen pristanek prednje gume po vožnji po zadnjem kolesu. Voznik ga lahko upravlja na armaturni plošči in izbira med tremi načini delovanja.

  • ALC (Aprilia Launch Control) je sistem za čimboljši štart na dirkališču. Vse kar mora storiti dirkač, je priviti plin do konca in spustiti sklopko, sistem pa skrbi, da motor spravi na asfalt kar čimveč moči in tako pospeši v najkrajšem možnem času. Po vklopu na armaturni plošči med mirovanjem se aktivira s hkratnim stiskom gumbov dveh gumbov na levi strani krmila.

  • AQS (Aprilia Quick Shifter) je sistem za hitro pretikanje prestav brez popuščanja plina in uporabe sklopke, saj elektronika takrat za hip prekine vžig.

Bavarci, vas kaj skrbi?

Matevž Hribar

foto: Aprilia