Veter v laseh #1: Gaber Keržišnik, komentator MotoGP

10. 4. 2018 | Tina Torelli
Deli

Drage motoristke, dragi motoristi! Med sestavljanjem letošnjega Moto kataloga – mimogrede, je že v trafikah – je padla ideja za novo spletno rubriko. Odo motociklizmu smo začeli v reviji in jo nadaljujemo na spletu. Zanima nas, kaj vozijo, so vozili, kako vozijo in zakaj vozijo ter kaj bi vozili, če bi le lahko. Znani, manj znani, popolnoma neznani. Rdeči otvoritveni trak nove rubrike bo prerezal eden in edini Gaber Keržišnik, ki mu ideja vetra v laseh ni najbolj blizu.  

Tvoj čisto prvi motocikel in zakaj prav ta?

Moj prvi motor je bil moped, Rogov Pony Express. Kupil mi ga je oče, ko sem bil v drugem razredu osnovne šole. Seveda z njim nisem smel na cesto, ampak sem se lahko vozil samo po parkiriščih. Potem je sledila celotna paleta Tomosovih kreacij: Avtomatik, ATX 50, BT 50 ... Prvi motor sem si kupil pri 16 letih, močno rabljeno oziroma izrabljeno dvovaljno in dvotaktno Yamaho RD 250 iz uvoza. Motor sem kupil z denarjem, ki sem ga prislužil z delom med počitnicami.

Tvoja motozgodovina?

Uf, povsem preveč jih je bilo, da bi vse našteval. Ne spominjam se vseh, a zagotovo sem zamenjal več kot 50, morda blizu 100 motorjev. Pred kratkim sem jih imel v zbirki 22, zdaj sem jo zmanjšal na 16. Gre pretežno za stare motocikle in predelave, ki nimajo visoke tržne vrednosti. Vsi skupaj so morda za dva solidna.

Kateri motor trenutno voziš in kaj danes najdemo v tvoji garaži?

Najnovejša pridobitev je BMW GS 1200 Adventure, največ pa prevozim z odličnim maksiskuterjem Yamaha X-Max 250, ki mi ga zadnja leta prijazno posoja uvoznik Delta Team Krško. Sicer pa so v garaži trenutno še Yamaha DS 7, Kawasaki KZ ELR 1000, tri Triumphi Bonneville, Honda CB 550 Four, Triumph Scrambler, Vespa letnik 1959, MZ, Honda Monkey, Piaggio Ciao, Benelli 500 Quattro in še nekaj motociklov v delih, ki čakajo na obnovo.

Tvoj sanjski?

Vincent Black Shaddow ali Brough Superior.

Najlepši motoizlet?

Morda izlet na dirke na otok Man ali popotovanje po francoski obali do Biarritza na festival Wheels and Waves.

Zakaj si rad motorist?

Brez pretirane filozofije o svobodi in vetru v laseh ... Zaradi hitrosti same. In, jasno, zaradi mobilnosti v mestu ali gneči.

Kaj te je v zadnjem času najbolj navdušilo v svetu motociklizma?

Obuditev retro motociklov in vrnitev segmenta cafe racer v kul svet na dveh kolesih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja