Portorož od danes do nedelje evropska prestolnica najbolj znanih ameriških motociklov

9. 6. 2022
Deli
Portorož od danes do nedelje evropska prestolnica najbolj znanih ameriških motociklov (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Dogodek, ki je bil napovedan že za leto 2020, bi lahko privabil več 10.000 ljubiteljev in voznikov motociklov znamke Harley-Davidson iz vse Evrope.

Portorož od danes do nedelje spet gosti evropsko srečanje lastnikov motociklov ikonične znamke Harley Davidson. Kljub deževnemu vremenu, ki še ni dovoljevalo daljših voženj, so harlejaši z vse celine zadovoljni s Portorožem. Dogodek je po dveh letih premora zaradi pandemije covida-19 pomemben tudi za ameriško tovarno motociklov.

Harley Davidson je Portorož izbral za lokacijo svojega letnega vseevropskega srečanja že leta 2016, je za STA spomnil predstavnik kultne blagovne znamke Tom Robinson.

"Tako zelo smo uživali in vsi na destinaciji so bili tako ustrežljivi, da smo se sprva odločili, da se vrnemo že v letu 2020," je pojasnil. Zaradi pandemije pa shoda v preteklih dveh letih niso mogli prirediti.

Sicer po Robinsonovih besedah vsako leto izberejo drugo lokacijo, saj želijo, da gredo njihovi motoristi v različne kraje, "izkusijo celino" in različne ceste za svoje vožnje. "Za udeležence ne gre le za destinacijo, ampak tudi za vožnjo, za potovanje," je dodal.

Ker je dogodek za člane - teh je v Evropi okoli 100.000 - brezplačen, točnih številk o udeležbi še nimajo. Zato pa Robinson pričakuje, da bo udeležba podobna kot leta 2016, ko so jih v vseh treh dneh našteli okoli 30.000 ali celo malenkost več, saj je med harlejaši čutiti vznemirjenost, da se bodo spet lahko vozili skupaj v večjih skupinah.

Dogodek predstavlja tudi velik organizacijski zalogaj. Tako imajo izkušeno ekipo 70 do 80 svojih in še več pogodbenih delavcev.

Udeležencem nudijo različne dejavnosti, od poskusnih voženj novih modelov harley davidsonov do razstavnega prostora, nakupovalne vasi z izdelki Harley Davidson, predstavitvijo svojih električnih koles in razstave predelanih motorjev. Koncerti se bodo odvijali na treh odrih, med koncem tedna pa bodo organizirali vodene vožnje z motorji po regiji. Med drugim pa se jim je v Portorožu pridružila predstavnica četrte generacije ustanoviteljev tovarne Karen Davidson, je naštel Robinson.

Kot so navedli v Turističnem združenju Portorož, ki v sodelovanju s piransko občino in drugimi partnerji koordinira dogodek, bo prireditev dosegla vrhunec v soboto, ko se bodo udeleženci z 2.500 motocikli podali na revijalno parado po Istri.

Nad Portorožem so bili navdušeni tudi naključni harlejaši. Stefan iz Münchna je prišel v Slovenijo z druščino iz Nemčije in Avstrije. V Portorožu je prvič. Kot je dejal, "kljub vremenu še vedno uživamo, Portorož je lepo mestece".

V Sloveniji je prvič tudi Kenan iz švicarskega Züricha, ki si je v enem od portoroških lokalov s prijatelji iz Turčije privoščil počitek. Na vprašanje, kaj ga je pripeljalo v Slovenijo, je odgovoril, da srečanje harlejašev. Vsako leto si za obisk evropskega srečanja vzame dopust, je dodal.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"