Enduro in motokros novosti 2022 - Izboljšave kot gonilo napredka

18. 6. 2021
Deli

Sezona novih modelov se je že začela in po tradiciji so prve novosti z letnico 2022 predstavili proizvajalci motokros in hard enduro motociklov. Kot kaže, bo treba za nove modele odšteti tudi nekaj več denarja, saj se obeta dvig cen, kar je predvsem poledica vpliva koronakrize na industrijo.

Rdeča nit do zdaj predstavljenih modelov je nadgradnja aktualnih motociklov. Kakšne večje revolucije pa za zdaj ni sprožil nihče. Morda pa še pred poletnimi počitnicami proizvajalci le pripravijo kaj še bolj vznemirljivega, saj se govori, da pri Yamahi pripravljajo nekaj povsem novega, prav tako pa bo predstavljen uradni model za motokros toskanskega proizvajalca Beta motor.

Beta

Rdeča je nova italijanska modna zapoved! Nekoliko neonskim odtenkom so z modelnim letom 2022 pomahali v slovo in za svoje športne enduro modele posegli po njihovi tradicionalni živo rdeči barvni kombinaciji. Štiritaktna linija ima lažji in izboljšan menjalnik ter izboljšano sklopko.

Nova je tudi motorna elektronika s programom za dež in za suhe pogoje. Poleg manjših izboljšav pri vseh modelih je njihov najbolj priljubljeni model Beta RR 300 2t dobil povsem nov motor z večjo vrtino in krajšim hodom bata, posledično sta novi tudi glavna gred in ojnica ter glava motorja. Novi sta tudi elektronika in sklopka. Septembra pa pričakujemo čisto nov motokros model.

Kawasaki

Zeleni dirkalniki za motokros so v novi sezoni največ novosti namenili najmlajšim. KX 85 je močno spremenjen, saj je dobil nove stranske plastike za modernejši videz in bolj učinkovito vožnjo. Zanimiva novost je tudi rekreativni model KLX 110, ki ima polavtomatski menjalnik in je tako odličen za učenje. Sicer pa je priljubljeni model KX 250 dobil sklopko močnejšega modela KX450, oba pa se lahko pohvalita tudi z novimi grafikami, novo zaščito motorja in tehnologijo ventilov kot pri superšportnem modelu ZX 1000 RR Ninja.

KTM

Linija SX in SX-F je z novim modelnim letom še bližje specifikacijam tovarniških dirkalnikov. Vsi modeli so opremljeni z najnovejšo serijo vzmetenja WP XACT, s sistemom za start (launch control), izboljšanim sistemom proti zdrsu zadnjega kolesa, novimi mapami delovanja motorja in novim, bolj zanesljivim zaganjačem.

Enduro modeli EXC in EXC-F, ki jih nenehno razvijajo na enduro dirkah, so poleg novih grafik dobili izboljšave na vzmetenju. V vilicah WP X-Plor je pretok olja zdaj še izboljšan za natančnejše delovanje in občutke v vož­nji. Na dvotaktnem modelu EXC 250 TPI so spremenili sekundarno prestavno razmerje za večjo odzivnost v nižjem območju motornih vrtljajev. Za sladokusce so izdelali tudi omejeno serijo KTM EXC 300 TPI Erzbergrodeo, ki je pripravljena za ekstremne enduro dirke in ima serijsko vgrajeno vso zaščitno opremo, da se tudi pri ekstremnih pogojih tehnika ne poškoduje ali odpove.

Honda

Po lanski veliki prenovi motocikla, s katerim je Tim Gajser postal svetovni prvak, je prišel čas za manjše izboljšave in nastavitve, ki se odražajo predvsem v vzmetenju, motorju, elektroniki in okvirju. Plastike so – za še boljši občutek med vožnjo – zdaj nekoliko ožje.

Husqvarna

Motokros linija prinaša najboljšo mož­no opremo pri serijskih motokros motociklih in novo hidravlično sklopko Brembo za manj vzdrževanja in boljše občutke v vseh pogojih. Na novih modelih je mogoče najti tudi najnovejšo linijo vzmetenja WP XACT z AER tehnologijo spredaj (za manjšo težo in optimalne vozne lastnosti), medtem ko so v 'vagi' zadnjega vzmetenja tesnila z manj trenja.

Enduro linija 2022 ima nove grafike, tokrat je modro zamenjala svetlo siva barva. Nove so tudi zavore in hidravlična sklopka, pod katero so se podpisali pri Brembovem hčerinskem podjetju Braketec. Precej dodelano je tudi vzmetenje z izboljšanim blaženjem spredaj (na račun nove kartuše in boljšega oljnega pretoka) in z novimi tesnili ventila v blažilniku zadaj. TE 250i ima novo sekundarno razmerje prenosa, za maksimalni oprijem pa so enduro linijo serijsko opremili z Michelinovimi Enduro gumami Comp.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja