Prihaja KTM Freeride 250 R z dvotaktnim motorjem

27. 8. 2013
Deli

KTM nadaljuje zgodbo, ki jo je začel z modelom Freeride, ki je nekakšen mešanec med trialom in endurom. Prihaja bolj športna verzija z oznako R, in to (pozor!!!) z dvotaktnim motorjem.

Ne, KTM ne namerava vstopiti v svet trial motociklov, toda to kar so pripravili, vsekakor ne bo igrača za rekreativne offroad voznike, ampak za tiste z resnimi dirkaškimi ambicijami v ekstremnem enduru. O namenih priča tudi dejstvo, da ga bodo javnosti prvič pokazali prihodnji teden v italijanskem El Chioccu, kjer sicer poteka zloglasna ekstremna dirka Hell's gate, torej na brutalno zahtevnem terenu.

Športni model R bo imel izboljšano vzmetenje, ki je bilo na 350 kubičnem štiritaktnem modelu, ob nekoliko bolj resni športni rabi, deležno največ graje. Zmogljivejše bodo tudi zavore. Motor bo sposojen pri enduro modelu EXC, torej bo imel tudi električni zaganjalnik, še največja razlika bo v menjalniku, ki bo pri modelu R od prve do pete prestave krajši kot pri enduru, šesta prestava pa bo po zgledu trial motorjev 'relacijska'.

Cel motocikel, ki ima sedaj tudi malenkost večjo posodo za gorivo. Ta meri 7l in je zaradi lažje kontrole količine goriva prozorna. Masa novega freerida brez goriva naj ne bi presegla 92,5 kilogramov.

Pri gumarju Maxis so prav posebej za ta model razvilu gumo, ki je mešanic amed FIM gumo za enduro in med trial gumo. Ta je še vedno mehka a z večjimi razmaki med samimi bloki in se bo zato bolje čistila v blatu a nudila dober oprijem in nekoliko daljšo življensko dobo.

KTM s tem modelom ostaja zvest tudi tihemu izpuhu, ki tudi nakazuje veliko sorodstvo z izpuhi na trial motociklih. Po tem lahko sklepamo, da bo motor nabit z navorom in bo zelo dobro 'vlekel' v nizkih vrtljajih. O ceni še ne govorijo, po dosedanjih izkušnjah pa bo model R verjetno nekoliko dražji od civilnega 350 Freeride.

KTM s tem nedvomno odpira pomebno poglavje terenskega motociklizma, ki je do okolja prijazneše tako glede odtisa gume kot glasnosti izpuha.

PeK

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"