Prihaja popolnoma novi BMW S1000RR

8. 9. 2018
Deli

Podobno kot pred skoraj devetimi leti je BMW-ju znova uspelo šokirati svetovno motoristično javnost.

Sicer je bilo jasno in tudi napovedano, da bo športni S1000RR, ki je luč sveta prvič ugledal leta 2008, v prihodnji sezoni dobil naslednika. A tako zelo, kot je karte v superšportnem razredu povsem upravičeno pomešal S1000RR, ni uspelo še nikomur. No, masovno prodajo kupcem je BMW začel šele v letu 2010, saj so leta 2009 izdelali le prvih tisoč kosov, zato, da so izpolnili potrebe za homologacijo za nastop na prvenstvu Superbike. Po enem desetletju torej pa je čas za velike novosti.

A resnici na ljubo smo vsi pričakovali predvsem veliko tehničnih sprememb, BMW pa je za leto 2019 pripravil tudi z vidika dizajna povsem drugačen motocikel.

Poslovili so se sprednji nesimetrični žarometi. Po novem bo torej nos najhitrejšega BMW-ja simetričen, standardne žarnice pa bo v celoti zamenjala LED-tehnologija. Izpuh bo ostal tam, kjer mora biti, torej ob strani.

Iz tovarne prihajajo tudi informacije, da bo povsem nov tudi okvir, zelo podobno pa naj bi veljalo tudi za motor. Ta bo, še preden bo to res nujno, dosegal normative, ki jih zahteva standard Euro5, kljub temu pa bo kot predhodnik že v najbolj osnovni različici dosegel okroglih 200 'konjev'. A v motorju bo, kot pravijo, veliko rezerve, moč pa naj bi z različnimi paketi strmo naraščala, vse do številk, o katerih se pri serijskih motociklih do zdaj še ni govorilo. Verjetno lahko pričakujemo tudi variabilno delovanje ventilov, ki ga je BMW sicer že z gotovostjo napovedal za letošnjo jesen pri bokserskih motorjih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"