Proizvajalec Vozz o prednostih nenavadne preklopne čelade

28. 6. 2017 | Matevž Hribar
Deli

Avstralski proizvajalec čelad se je domislil nenavadne čelade, za katero meni, da je varnejša in preprostejša za uporabo kot konvencionalna integralna čelada.

Čelada Vozz R.S. 1.0 se, kot lahko vidite na fotografijah, odpira prečno na sredini, za zapenjanje pa ni potrebna uporaba varnostnega podbradnega paščka. S patentom pod mednarodno zaščito so omogočili, da motorist glavo 'potopi' v prednji del, nato pa z zadnjim delom 'zapre' glavo in zaklene z dvojnim zaklepanjem. Takšen način naj bi imel vrsto prednosti; od boljše zaščite, večjega udobja, manj težav z uhlji in boljšo aerodinamiko.

Čelada se ponaša s sistemom S.R.S (Safety Release System) za odpenjanje v primeru nezgode. Kot pravi proizvajalec, reševalci lahko lažje in z manj sile na glavo oziroma vrat snamejo čelado s poškodovanega motorista. Sistem je zaščiten z gumo in v kolikor je le-ta odstranjena, izdelek izgubi garancijo. Zaenkrat je razvita le čelada za uporabo na motociklih, kmalu pa naj bi predstavili tudi primerke za uporabo na drugih področjih, ki zahtevajo zaščito glave.

Čelada v velikosti M za evropski trg (izdelana po varnostnem standardu ECE) tehta 1.680 gramov, takšna za Avstralijo in Novo Zelandijo (standard DOT) pa 1.780 gramov. Na voljo je v velikostih od XS do XXL in sicer za 888 avstralskih dolarjev, kar je malo manj kot 700 evrov.

S spletne strani lahko izvemo, da so Sloveniji najbližji zastopniki za čelade Vozz v Veliki Britaniji, Švici in Romuniji.

Matevž Hribar
foto: Vozz

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja