Proizvajalec Vozz o prednostih nenavadne preklopne čelade

Avstralski proizvajalec čelad se je domislil nenavadne čelade, za katero meni, da je varnejša in preprostejša za uporabo kot konvencionalna integralna čelada.

Proizvajalec Vozz o prednostih nenavadne preklopne čelade (foto: Vozz) Vozz
28. 6. 2017

Čelada Vozz R.S. 1.0 se, kot lahko vidite na fotografijah, odpira prečno na sredini, za zapenjanje pa ni potrebna uporaba varnostnega podbradnega paščka. S patentom pod mednarodno zaščito so omogočili, da motorist glavo 'potopi' v prednji del, nato pa z zadnjim delom 'zapre' glavo in zaklene z dvojnim zaklepanjem. Takšen način naj bi imel vrsto prednosti; od boljše zaščite, večjega udobja, manj težav z uhlji in boljšo aerodinamiko.

Čelada se ponaša s sistemom S.R.S (Safety Release System) za odpenjanje v primeru nezgode. Kot pravi proizvajalec, reševalci lahko lažje in z manj sile na glavo oziroma vrat snamejo čelado s poškodovanega motorista. Sistem je zaščiten z gumo in v kolikor je le-ta odstranjena, izdelek izgubi garancijo. Zaenkrat je razvita le čelada za uporabo na motociklih, kmalu pa naj bi predstavili tudi primerke za uporabo na drugih področjih, ki zahtevajo zaščito glave.

Čelada v velikosti M za evropski trg (izdelana po varnostnem standardu ECE) tehta 1.680 gramov, takšna za Avstralijo in Novo Zelandijo (standard DOT) pa 1.780 gramov. Na voljo je v velikostih od XS do XXL in sicer za 888 avstralskih dolarjev, kar je malo manj kot 700 evrov.

S spletne strani lahko izvemo, da so Sloveniji najbližji zastopniki za čelade Vozz v Veliki Britaniji, Švici in Romuniji.

Matevž Hribar
foto: Vozz