Prva Yamaha z novim trivaljnikom je MT-09

11. 6. 2013
Deli

O skorajšnjem prihodu novih Yamahinih modelov, ki jih bo poganjal vrstni trivaljni motor se je pričelo govoriti že pred časom. Pred dobrim tednom dni je bil napovedan prihod prvega izmed njih, danes pa je Yamaha prvič predstavila novega nakeda MT-09.

Najprej seveda nekaj tehničnih podatkov novega težko pričakovanega trivaljnika. Vrstni motor s prostornino 850 ccm bo pri slečenem modelu MT-09 razvil 115 konjskih moči in postregel s 87,5 Nm  največjega navora. Motor s štiriventilsko tehniko naj bi razpolagal z izjemno linearno razporejeno močjo, bati imajo premer 78 mm, njihov hod pa znaša 59,1 mm. Skupaj torej točnih 847 kubičnih centimetrov, kompresijsko razmerje pa je 11,5:1.

Kompaktna gradnja samega motorja je konstruktorjem omogočila tudi izdelavo okvirja zelo kompaktnih dimenzij, kakršen je tudi sam motocikel. Kompaktnost se seveda pozna tudi pri teži. Yamaha MT-09 pripravljena za vožnjo tehta 188 kilogramov, kar jo uvršča med lažje motocikle v razredu. Če bo opremeljena z ABS-om bo motocikel težji za dodatne 3 kilograme.

Sodeč po tehničnih podatkih in namigih, da prihajajo še močnejše izpeljanke tega agregata vse kaže, da gre za trenutno najzmogljivejši motor na tržišču s tolikšno prostornino. Sama uglašenost in delovanje motorja je nadgrajena še s sistemom YCC-T fly by wire, ki v kombinaciji z ostalo elektroniko (Yamahin D-mode)  omogoča tri različne delovanje motorja.

Sodeč po uradnih fotografijah, ki jih je javnosti posredovala Yamaha bo MT-09 lahko obarvan v grafitno, rdečo ali modro-vijolično barvo.


MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja