Red Bull Romaniacs: Tjaša Fifer in Toni Mulec blestela na enem izmed težjih hardenduro relijev (video)

6. 8. 2021 | Jaka Završan
Deli

Najboljši enduraši sveta so se minuli vikend v deželi grofa Drakule – Romuniji – borili za prestiž in slavo.

Red Bull Romaniacs ne potrebuje prav posebnega uvoda, saj gre za svetovno znan štiridnevni reli, na katerem je prisotna vsa 'smetana' tega športa, med katero sta letos spadala tudi dva slovenska predstavnika, in sicer Tjaša Fifer in Toni Mulec. Romunijo sta oba zapustila s prešernim nasmehom, saj sta dosegla izjemno zavidljiv rezultat. Tjaša je v kategoriji Iron ugnala vso (moško) konkurenco, Mulec pa se je pomeril v razredu Silver, kjer se je do zadnjega dne uspešno boril za 2. mesto. Po življenjskem uspehu sta izčrpana, a obenem zadovoljna z nami delila svoje občutke.

Tjaša Fifer:

»Sploh ne vem, kje začeti. To je bila res dolga in nora preizkušnja, kjer si lahko samo želiš, da boš na koncu tedna ugledal cilj. Zgodnje vstajanje, vsakodnevna več urna vožnja, priprava motocikla in pa navigacija, s katero sem se srečala prvič, mi niso vzeli zagona in že kmalu v dirki se mi je uspelo sprostiti in ujeti pravi ritem. V kategoriji Iron nas je tekmovalo 91, zato je bila zmaga z dvajsetimi minutami prednosti še toliko slajša. Občutke ob zmagi na takšni dirki je težko opisati, če tega ne doživiš, enostavno ne moreš vedeti. Res je prečudovito.

Zahvalila bi se rada vsem sponzorjem, navijačem ter vsem ostalim, ki me podpirate in mi stojite ob strani, brez vas mi tega zagotovo ne bi uspelo doseči.«

Toni Mulec:

»Moja dolgoletna želja je bila, da se enkrat udeležim dirke Red Bull Romaniacs, a zaradi ostalih obveznosti nisem vedel, ali se je bom letos lahko udeležil ali ne. V zadnjih trenutkih sem se odločil nastopiti in celo izvedel, da sem se prijavil zadnji, kar je pomenilo, da sem torkov prolog začel povsem iz ozadja. Kakorkoli, mi je uspelo postaviti tretji čas, kar je pomenilo, da sem na prvem dnevu dirke odpiral traso, saj se je organizator odločil obrniti vrstni red prvih treh voznikov. Že prvi dan sem občutil posledice zgodnjega vstajanja, saj zjutraj nisem dovolj pojedel, kar se mi je maščevalo v zadnjih dveh urah dirke, ko sem ostal povsem brez energije. Prvi dan sem tako zaključil s štirinajstimi minutami zaostanka, katere sem nato lovil nadaljnje tri dni.

V naslednjih dveh dneh se mi je uspelo prebiti do drugega mesta, vedel pa sem, da imam z dobro vožnjo v zadnjem dnevu možnosti tudi za zmago. Tako se je začel zadnji, četrti dan in po dobri borbi se mi je res uspelo prebiti na prvo mesto, tako da me je od cilja ločil le še zloglasni zaključni klanec, o katerem je tam največ govora. Ko mi je nekako uspelo priti nanj sem se že razveselil, da je vsega hudega konec, a sem hitro ugotovil, da me čaka še težji izziv, v obliki drugega, še strmejšega klanca.

Po treh poskusih mi je vendarle uspelo priti na vrh in tako sem v cilj pripeljal kot prvi, a zaradi zaostanka, ki sem si ga nabral v prvem dnevu to žal ni bilo dovolj za zmago. Občutek ko se pripelješ v cilj pa je nekaj posebnega, saj še predobro veš, kako si se namučil za to. Vse skupaj je nemogoče opisati, povem lahko le, da bi si želel, da bi ta občutek trajal še dlje.

Dirka je upravičila moja pričakovanja, saj je bilo nekaj odsekov tako zahtevnih, da je težko opisati. Potokom ni bilo konca, klanci tako navzgor kot tudi navzdol pa so delali preglavice vsem dirkačem, tudi tistim najboljšim. Večurna vožnja po takšnem terenu v kombinaciji z malo spanca in posledično minimalnim časom za regeneracijo seveda terja davek. Ob vsem tem pa je seveda prisotna tudi živčnost in trema. Vse to da dirki še dodatno vrednost in zato sem na dosežen rezultat zares ponosen.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil svojim sponzorjem: podjetju Akrapovič, Husqvarna Austria, Moto Extreme, Ilan Transport in vsem ostalim, brez katerih mi to zagotovo ne bi uspelo. Posebna zahvala pa gre tudi Marku Petelinu, ki se je z mano v vlogi mehanika podal v to nepozabno izkušnjo ter Katarini in Ianu Katancu, ki sta mi pomagala z nasveti o prehrani in regeneraciji. Hvala pa seveda tudi vsem navijačem, ki vse skupaj vedno povzdignete na še višjo raven!«

Dirko je v elitni kategoriji sicer dobil Manuel Letttenbichler pred Wadom Youngom in Mariom Romanom. Na dirki je nastopil tudi eden izmed najuspešnejših smučarjev v vsej zgodovini Marcel Hirscher, za katerega pa se dirka ni izšla po željah, saj jo je moral zaradi padca in zloma noge predčasno zaključiti. Utrinke finalnega dne letošnje dirke si lahko ogledate v spodnjem videu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja