Simon Marčič po prologu v kategoriji Maraton 10., med motoristi skupno na 52. mestu!

2. 1. 2016 | Tina Torelli
Deli

Danes se je v Rosariu v Argentini, rojstnem kraju Ernesta Che Guevare in Lionela Messija zaključila dakarska etapa s številko 0. Za Simona Marčiča več kot uspešno. 

Reli Dakar se je letos pod vodstvom novega športnega direktorja Marca Come začel s prologom, 11-kilometrsko hitrostno preizkušnjo nekje med Buenos Airesom in Rosariom, kjer bodo dirkači prenočili v improvizoričnem bivaku, jutri pa bo šlo zares. Sama uvodna etapa je bila dolga 346 kilometrov, prolog se je začel na 171. kilometru. Namen prologa je določitev startnih mest za jutrišnjo prvo etapo, Simon Marčič, ki letos sicer tekmuje v kategoriji Malle Moto oziroma Maraton ali dirkanju brez vsakršne asistence, pa bo jutri navsezgodaj startal z 52. mesta. Za zmagovalcem etape, hitrim Špancem Joanom Barredo Bortom je zaostal natanko eno minuto (Barreda: 00:06:27, Marčič: 00:07:27), hitrostno preizkušnjo pa je zaključil le dve mesti za lanskoletnim drugouvščenim Paolom Goncalvesom ter vsekakor na začetku druge tretjine!

Z današnjim rezultatom je tako Mariborčan, ki ima za sabo uspešno tekmovalno sezono, lahko več kot zadovoljen. "Pilota sin asistencia" lahko tako sproščeno ugrizne v najtežji vztrajnostni reli na svetu, saj je v svoji klasi že na samem začetku dosegel fenomenalen 10. rezultat!

Letošnjo, 38. edicijo relija Dakar, je otvoril domačin Lucas Zaffi s štirikolesnikom, ko se je na pot proti Rosariu odpeljal ob 11:45 po lokalnem času. Predstavniki kategorije motoristov in voznikov štirikolesnikov so nato s 30-sekundnim razmakom startali od najvišje številke vse do Portugalca Paula Goncalvesa, ki letos v odsotnosti lanskoletnega zmagovalca vozi z registrsko tablico z najnižjo številko 2. Po desetminutni pavzi so se na pot podali avtomobilisti - prvi je startal lanskoletni zmagovalec Nasser Al-Attiyah. 347 dirkalnikov se je podalo na skoraj 9,500 kilometrov dolgo dirko in skoraj polovico trase bodo morali odpeljati s polnim plinom. Kar 33% vseh 181 motoristov in voznikov štirikolesnikov pravkar doživlja svoj dakarski debut - med njimi ni Marčiča, ki se je Dakarja udeležil že leta 2014. Tekmovalci prihajajo iz 60 držav s petih kontinentov, od katerih največji delež pokrivajo Francozi, Nizozemci, Argentinci, Španci in Čehi.

Eden največjih zvezdnikov na reliju, prav tako debutant Sebastian Loeb, ki je hitrostno preizkušnjo zaključil na 10. mestu, je izjavil, da se Dakarja boji, a da strah pač del igre. Če se Dakarja boji Loeb, ki razpolaga z najboljšo asistenco na svetu, bi se ga lahko bal tudi Simon Marčič. A strah ni Marčičeva "močna" točka - če že, se nekoliko boji visoke nadmorske višine v Boliviji, saj je nemogoče napovedati, kako se bo nanjo odzvalo telo, sicer pa se veseli neskončnega dirkanja v enduro stilu, kar je konec koncev njegova specialiteta.

Tekst: Tina Torelli

Fotografije: Atilio Volpini, Didier Laurrouserie

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"