Šola triala – 3. del: Hopsanje na mestu

2. 5. 2011 | Peter Kavčič
Deli

Naš inštruktor Severin Sajevec bo tokrat razložil dve vaji, ki sta ključnega pomena takrat, ko ni prostora za obračanje z zasukom krmila in je treba kolesa fizično prestaviti.

Z motociklom stojte na mestu, stisnite ročico sklopke in pritisnite na obe zavori. Možnost premikanja sprednjega ali zadnjega kolesa levo ali desno si zagotovite le z blokiranimi kolesi. Za premik sprednjega kolesa je ključnega pomena, kam je usmerjen pogled. Kamor gledate, tja boste šli.

S koleni potiskajte navzdol, kot bi delali počepe, in izkoristite vzmetenje, da dela za vas. Če boste namreč uporabljali moč rok za dvigovanje sprednjega kolesa, vas bo to v trenutku izčrpalo in vožnja bo le še mučenje, in ne užitek. Za prestavljanje zadnjega kolesa levo-desno je postopek podoben, le da tu namesto glave za premikanje levo-desno uporabite boke.

Ker so noge bistveno močnejše od rok, izkoriščajte le silo prvih. Na rokah bodite le rahlo oprti. Ko sta sprednje in zadnje kolo v položaju, ki vam ustreza za prečkanje naslednje ovire, preprosto nadaljujte. Ko boste vse to opravili, ne da bi stopili na tla, ste na dobri poti.

Več o slovenski trial sceni si preberite na www.trial.si.

Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja