Spoznajte električnega Harley Davidsona

22. 6. 2014
Deli

Kar se tiče pogonske tehnike je Harley Davidson veljal za enega najbolj konzervativnih proizvajalcev. Kljub temu pa se bo kot kaže pred marsikaterim drugim velikim proizvajalcem podal v svet električnih motociklov.

Na svetovnem nivoju je scena električnih motociklov že precej pestra, a do zdaj so svoj električno gnani motocikel izdelali in ponudili na trgu le redki večji igralci. No, saj tudi oni delajo na tem projektu, poleg KTM-a naj bi imeli svojega prvega električarja skora že pripravljenega pri Yamahi in Hondi.

Presenetil pa je Harley Davidson, ki naj bi vsak čas tudi uradno predstavil svoj model Livewire, ki ga poganja elektromotor s 75 konji in 70 Nm navora. Na nekem snemanju v Hollywoodu so namreč nastale fotografije električnega motocikla z napisi Harley Davidson, a danes naj ne bi bilo več dileme ali gre za Harleyev prototip ali ne.

Projekt Livewire je sicer označen kot koncept, a razlogi za to naj bi bili po mnenju nekaterih poznavalcev predvsem v tem, da pri HD še ne vedo, kako bodo na to novost odreagirali ljubitelji bencinsko gnanih motociklov iz te tovarne. Projekt naj bi bil sicer zrel za serijsko proizvodnjo. Z osnovnim setom baterij naj bi Livewire zmogel 80 kilometrov vožnje, kar je za potrebe resnega motoriranja za zdaj še bistveno premalo. A navkljub predvidenemu skromnemu dometu, pa bo Livewire kar se tiče zmogljvosti povsem enakovreden osnovnim modelom. Do sto kilometrov na uro menda pospeši v štirih sekundah, največja hitrost pa znaša 150 km/h.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol