Tomos brez testnega poligona

4. 1. 2008 | Matevž Hribar
Deli

Prostor, ki je služil preizkušanju slovenskih dvokolesnikov, bo zdaj zapolnjen z avtomobili z vzhoda.

Med tovarno Tomos in Cesto na Markovec se je dolga leta nahajala testna steza, na kateri so brenčali razni mopedi in motocikli, kateri so služili za uvod v svet motociklizma večini slovenskih motoristov. Še predlani smo tam skupaj z ostalimi mladimi dirkači komaj teden dni pred začetkom sezone preizkušali supermoto dirkalnike za razred SM 125. Grob asfalt je pokrival krog z dvema ovaloma in je bil kljub gubam zaradi korenin povsem primeren za take namene.

Danes je proga prekrita s peskom in pripravljena na asfaltiranje. Površino je vzela v najem Luka Koper, ki naj bi tam uredila parkirišče za nove avtomobile, saj v okolici pristanišča že zmanjkuje prostora za Kie, Chevrolete, Mitsubishije in ostale štirikolesnike, ki na naš trg pridejo z velikimi ladjami.

Se sprašujete, kje bodo koprčani zdaj testirali nove prototipe? Vprašanje je, če sploh imajo kaj za testirati . . Govori se namreč, da je razprodana tudi ostala zemlja okrog Šmarske 4 v Kopru in da se tudi za stavbami že dalj časa ozirajo kupci.

Žalostna zgodba, ki odraža trenutno (ekonomsko) stanje na stari celini in tudi drugje po svetu. Zakaj bi se trudili z razvojem novih izdelkov, če se lahko vozimo s poceni kitajskimi skuterčki?

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol