Tovarna KTM (reportaža)

15. 1. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Tovarna kot tovarna – z urejenimi linijami za proizvodnjo dvokolesnikov, z veliko numerično krmiljenimi stroji za izdelavo posameznih elementov in s sodobnimi preizkusnimi mizami, kjer trpinčijo kovino, preden se znajde v rokah srečnega lastnika. Ampak bolj kot vsa ta tehnologija pri proizvajalcu 'pomaranč' pusti pečat ideja, ki stoji za vsem tem, na kratko strnjena v 'Ready to race'.

Da ne bo nesporazumov – zakaj izpuščamo nekaj odstotkov profesionalcev? Ker se na višjih ravneh dirkanja katerikoli serijski motocikel izkaže, da je potreben dodatnih predelav, kar hitro dvigne ceno do vrtoglavih zneskov. Površno lahko ocenimo, da KTM-i iz trgovine ustrezajo vsaj 90 odstotkom motoristov, ki prosti čas preživljajo na aktivnejši, bolj adrenalinski način.

Zgodba se je začela leta 1934 v Mattighofnu blizu Salzburga v Avstriji, kjer je Hanz Trunkenpolz odprl mehanično delavnico, prvi motocikel pa so izdelali 17 let pozneje, in sicer enovaljnega R 100, ki takrat še ni bil povezan s športnim terenskim motociklizmom.

Tovarna še danes stoji na obrobju tega mesta in je pomembno podjetje za okolico, saj zaposluje približno 1.800 ljudi, obenem pa sodelujejo še z manjšimi okoliškimi orodjarskimi podjetji. Z dirkami, ki so odtlej postale glavni vir znanja za nadaljnji razvoj, so se začeli ukvarjati v sredini šestdesetih in leta 1964 prvič zmagali na prestižni dirki Six Days.

V osemdesetih se je podjetje le stežka prebijalo, leta 1992 pa so registrirali KTM-a Sportmotorcyle AG in začeli ogromno vlagati v razvoj terenskih motociklov. Pred šestimi leti so z udejstvovanjem v razredu GP 125 napovedali pohod iz blata na cesto, leto pozneje je Stoner z njihovim dirkalnikom v Maleziji prvič zmagal, v istem času pa so začeli še en prelomen projekt – lotili so se razvoja dvovaljnega motorja z imenom LC8.

Danes poleg ustaljenih programov pospešeno silijo v razred superbike, izdelali pa so tudi prvi avtomobil – ekstremno odbitega X-Bowa z Audijevim 1, 8-litrskim turbomotorjem. Pravijo, da jih novih izzivov ni strah in da če se izkaže, da bi na trgu lahko v promet spravili KTM-letalo v njihovem 'ready to race' slogu, zakaj pa ne?

Vizija: postati največji evropski izdelovalec motociklov. Kako? Sodelovanje z Indijci (Bajaj Auto je 25-odstotni lastnik KTM Power Sports AG) bo obrodilo nov 125-kubični štiritaktnik, s katerim bi se radi približali mladini. Kot je videti, se bodo oranžni še širili.

Matevž Hribar, foto: KTM

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol