Tudi Yamahini motocikli z avtomatskimi menjalniki?

10. 2. 2014
Deli
Tudi Yamahini motocikli z avtomatskimi menjalniki?

Kot kaže analize trga v prihodnosti resno kažejo na to, da bodo avtomatski menjalniki na motociklih postali bolj zaželeni. Avtomatski menjalnik, s katerim bodo opremili motocikle pripravlja tudi Yamaha.

Za razliko od Honde, ki se je avtomatizacije prestavljanja na motociklih lotila z uporabo dvosklopčne tehnologije (poimenovane DCT), so pri Yamahi mnenja, da je brezstopenjski menjalnik boljša izbira.

Klasični skuterski CVT menjalnik je v preteklosti prva uporabila Aprilia na modelu Mana, kljub temu, da deluje povsem solidno in je kos vsem voznim pogojem pa Italijani pravega uspeha z njim niso dosegli.

A Yamahin novi sistem CVT je zasnovan tako, da prenese tudi obremenitve bolj zmogljivih motorjev, v osnovi pa povzema tehnično zasnovo klasičnih skuterskih menjalnikov. Končni prenos moči na zadnje kolo bo potekal preko zobatega jermena, tehnične novosti, ki zajemajo predvsem značilnosti klasičnega planetarnega menjalnika, pa naj bi močno zmanjšale obremenitev zobatega jermena, zmanjšale izgube med prenosom, dimenzijsko pa zavzemale tudi manj prostora.

Da je informacija ušla v javnost gotovo ni naključje, zato morda ni daleč dan, ko bo Yamaha predstavila svoj prvi model z avtomatskim menjalnikom, morda celo serijo sorodnih si motociklov. Nekateri mediji navajajo, da bo novi menjalnik prvič na voljo v kombinaciji z novim trivaljnim motorjem, ki trenutno poganja model MT-09, kmalu pa naj bi se znašel tudi v vsestranskem TDM-u.

MaT

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"