V času akcije za varnost motoristov zasegli 21 vozil

9. 4. 2018 | Matevž Hribar
Deli
V času akcije za varnost motoristov zasegli 21 vozil (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Med 888 preizkušenimi vozniki enoslednih vozil jih je imelo 15 previsoko raven alkohola.

Agencija za varnost v prometu (AVP) je objavila rezultate prvega dela akcije »Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno.«, v sklopu katere so si med 26. marcem in 8. aprilom v sodelovanju z drugimi organizaciji prizadevali za izboljšanje varnosti motoristov.

V tem obdobju so zasegli 21 motornih koles in mopedov, med 888 preizkušenimi pa je 15 takšnih, ki so imeli v krvi preveč alkohola; 29 voznikom so odredili strokovni pregled za alkohol, trem pa za prepovedane droge.

V času akcije je AVP izvedla raziskavo med več kot 5.300 motoristi iz vse Slovenije, na podlagi katere bodo pripravili dodatne ukrepe za izboljšanje varnosti. Pokazala je, da je bil skoraj vsak peti motorist v zadnjih dveh letih udeležen v prometni nesreči; nekateri celo večkrat. Med njimi je vsak tretji utrpel hude poškodbe, večina motoristov (86 %) pa se je v zadnjih dveh letih uspela izogniti trku v kritični situaciji. Tretjina jih servisira zunaj registriranih servisnih delavnic, 57 odstotkov pa jih meni, da bi izgradnja dirkališča izboljšala varnost na cestah.

»Vsakega motorista kdaj prime, da bi odprl gas, vendar naj to počne v varovanem okolju, na poligonu, in ne na cesti, kjer ogroža sebe in druge. Če se pelješ 150 kilometrov na uro skozi naselje, pa nisi motorist, ampak norec,« je ob zaključku akcije poudaril mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa in tudi sam motorist.

Pa še nekaj statistike: v prvih treh mesecih letošnjega leta sta na slovenskih cestah ugasnili dve življenji, šest se jih je hudo, deset pa lažje poškodovalo; od tega jih je bilo 14 krivih za nezgodo. In kaj je bil razlog za nesreče? Neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno prehitevanje.

Dame in gospodje, sezona bo še dolga (če si boste dopustili).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol