Vialle po zmagi na zadnji dirki svetovni prvak v MX2

4. 9. 2022 | STA
Deli
Vialle po zmagi na zadnji dirki svetovni prvak v MX2 (foto: Profimedia)
Profimedia

Francoz Tom Vialle (KTM) je novi svetovni prvak v razredu MX2 svetovnega prvenstva v motokrosu

Na zadnji dirki je 21-letni Francoz v neposrednem dvoboju na stezi ugnal Belgijca Jaga Geertsa (Yamaha), ki je prvenstvo sklenil s štirimi točkami manj. Slovenski dirkač Jan Pancar (KTM) je zadnjo dirko končal na skupno osmem mestu.

Geerts je sicer v Turčijo prišel z dvema točkama naskoka, po zmagi v prvi vožnji pa je imel pred drugo prednost točke Vialle.

Francoz je tudi v drugo startal dobro, za njim pa je bil Geerts. Ves čas sta se borila za prvo mesto in dokazala, da sta bila v tej sezoni razred zase. Tudi na zadnji preizkušnja sta si pred tretjeuvrščenim Nizozemcem Roanom van de Moosdijkom (Husqvarna) privozila več kot 15 sekund naskoka. Slednji je tudi zadnjo dirko skupno končal na tretjem mestu.

Druga vožnja v MX2 je bila zelo dramatična. Po številnih prehitevanjih med obema, je po polovici dirke Vialle padel, čez njega pa je padel tudi Belgijec. Oba sta nadaljevala na prvih dveh mestih, a je moral Geerts loviti Francoza s petimi sekundami zaostanka. Čeprav je bil nekoliko hitrejši od Vialla, je nato napravil napako, zaostal 12 sekund in naslov je bil v rokah 21-letnega Francoza. Prvič je bil prvak v MX2 pred dvema letoma.

Na koncu je v skupnem seštevku Vialle zbral 758 točk, Geerts pa 754.

Tretje mesto je pripadlo Nemcu Simonu Längenfelderju (GasGas) s 596 točkami.

Slovenski dirkač Jan Pancar (KTM) je v prvi vožnji zasedel sedmo, v drugi pa osmo mesto za novih 27 točk. V skupnem seštevku je bil 11. in v daleč najboljši sezoni v karieri zbral 284 točk.

Sezona motokrosa se bo končala z drugo vožnjo razreda MXGP ob 16.10.

Med elito je svoj četrti naslov že pred časom osvojil slovenski as Tim Gajser (Honda). V prvi vožnji je bil 25-letnik tretji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"