Video: Bodo v Vietnamskih mestih motocikle res prepovedali?

22. 12. 2013
Deli
Video: Bodo v Vietnamskih mestih motocikle res prepovedali?

V Vietnamu naj bi resno razmišljali o prepovedi motociklov v večjih Vietnamskih mestih. Ob tem se nam poraja vprašanje, ali so bili tam na obisku župan Ljubljane?

A za razliko od župana naše prestolnice, ki je hitre in urne motoriste spravil v kolone skupaj z osebnimi avtomobili, medtem ko so desni pasovi vpadnic praktično prazni so razlogi tam nekoliko drugačni. Pri nas je motoristom mestna oblast namenila zgolj nekaj parkirnih mest, hkrati pa prepovedala pojavljanje v centru, čeprav resnici na ljubo niso prav nič bolj moteči kot tisti na rolerjih ali pa dame z otroškimi vozički.

Vietnamske oblasti kot razlog za razmišljanje o prepovedi uporabe motociklov v velikih mestih navajajo veliko število nesreč, v katerih so udeleženi motoristi. Nameravani ukrepi spominjajo na skorajda prisilno uporabo javnega prometa, podobno kot pri nas.

V Vietnamu je registriranih približno 37 milijonov mopedov in motociklov, avtomobilov pa je bistveno manj, zgolj 1,6 milijona. Zanimivo je, da so še preden bi bil tak ukrep sprejet o tem povprašali ljudstvo. Predlog v Vietnamu podpira približno polovica anketiranih, samo 14% pa je absolutno proti, kljub temu, da motocikle za prevoz uporablja približno tretjina vseh anketiranih.

V naši prestolnici o podpori takim ukrepom ne povprašajo nikogar.

Kako promet poteka v enem od velikih križišč v Vietnamu si oglejte v spodnjem videu.

Foto: vagabondinglife

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"