Video: Jaka Završan na KTM SX 125 2019 lovil udarno trojico v postavi Ryan Dungey, Jorge Prado in Antonio Cairoli

24. 5. 2018
Deli

Naš motokrosist je te dni v Rimu, kjer med prvimi na svetu preizkuša najnovejše KTM-ove motocikle za leto 2019, vmes pa se je po progi zapodil z največjimi asi motokrosa.

Verjetno ni treba poudarjati, kako velik nasmeh je imel naš motokrosistični strokovnjak, novinar in dirkač Jaka Završan, ko je snel čelado po končani vožnji, kjer se je na stezi Antonija Cairolija pri Rimu preganjal z novim modelom KTM SX 125 z letnico 2019. To je nepozaben dan, nora izkušnja, je kar naprej ponavljal v telefon, ko se nam je prvič javil.

Največje priznanje pa je našemu dirkaču sedlo v srce, ko ga je legendarni ameriški motokrosist Ryan Dungey potrepljal po rami in priznal, da je hiter. Ali lahko mlad motokrosist želi sploh še kaj več ...

Tole je Jaka Završan povedal po prvih testih vseh novih motociklov KTM z letnico 2019: "Zelo me je presenetila vodljivost, ki je izboljšana pri vseh modelih. Motorji so zelo lahki in pozna se, da so se posvečali centralizaciji mase, kar se vidi predvsem v zavojih in kanalih, kjer so motocikli zelo stabilni in mirni. Odlično se obnesejo tudi pri višjih hitrostih in vozniku nudijo občutek varnosti. Poleg vodljivosti pa je stvar mimo katere ne morem moč motorjev, ki me je navdušila prav pri vseh modelih. Najbolj sem bil presenečen nad SX 250, torej dvotaktnim motorjem, pri katerem sem pričakoval utrujajočo in agresivno vožnjo, a tovrstni KTM nudi enakomerno moč pri pospeševanju in posledično dokaj enostavno in zabavno vožnjo. Pozitivno presenečen sem bil tudi nad 450-kubičnim motociklom, saj je kljub svoji masi in moči omogočal zelo prefinjeno in lahkotno vožnjo. Če pa bi moral izmed vseh modelov izbrati samo enega, pa bi bil to SX 150, saj kljub majhni razliki v prostornini s 125-kubičnim, ponudi veliko več moči, a obenem ohranja njegove karakteristike kar se tiče vodljivosti. Prav tako pa je vedno zanimivo voziti 2-taktni motor in ga nenehno `držati´ na visokih vrtljajih."

Oglejte si, kako se je Jaka z udarno trojico spopadel na dirkališču:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja