Video: Kako nastajajo pomaranče?

4. 8. 2008 | Matevž Hribar
Deli

Ne, ne bojte se - ne bomo postali spletna stran za pridelovalce sadja. Obiskali smo tovarno, v kateri nastajajo motocikli, ki zaradi svoje tradicionalne barve velikokrat dobijo tak vzdevek. Saj poznate: "A imaš že nove gume na pomaranči? Daj, greva en krog . . "

Kaj pomeni KTM? Obstaja kar nekaj razlag, kot je na primer Kurtz pa Tak Motor. Verjamemo, da poznate kakšno še bolj izvirno, prava pa pomeni "Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen". Tovarna je bila ustanovljena že leta 1934, z motocikli pa so se začeli ukvarjati šele čez 19 let. Po težavah na koncu 80. let in po tem, ko je bilo leta 1992 ustanovljeno podjetje KTM Sportmotorcycles AG, je šlo vse samo navzgor. Danes imajo 1952 zaposlenih, prisotni so v 70 državah po vsem svetu, v lasti pa imajo še proizvajalca vzmetenja White Power ter nekdaj švedskega Husaberga.

Lani je indijski Bajaj Auto odkupil delež KTM-a in skupaj naj bi razvili 125 kubični štiritaktnik, s katerim naj bi se uveljavili pri mlajših kupcih, zato kmalu lahko pričakujemo malega Duke-a, Superduke-a in še kakšno 125-kubično različico večjega motocikla. Velik korak je bil za tovarno tudi razvoj avtomobila X-Bow, katerega izdelujejo v Grazu. Pravijo, da jih ni strah novih izzivov in da če ugotovijo, da lahko izdelajo letalo, ki bo ustrezalo njihovi filozofiji in če se bo na trgu pokazala taka potreba - zakaj pa ne? !

In kakšna je njihova vizija? Nadaljevati z razvijanjem kvalitetnih izdelkov, ki že iz trgovine pridejo taki, da se je z njimi mogoče zabavati in tudi dirkati. Saj poznate, "ready to race". S to filozofijo imajo željo postati največji evropski proizvajalec motociklov in se še naprej uspešno udejstvovati v motošportih.

Matevž Hribar

foto: Alex Feigl

KTM_tovarna - Video KTM tovarna