Video: Šola varne vožnje

3. 5. 2007
Deli
Video: Šola varne vožnje

Brez dvoma motorist v vsakodnevnem prometu sodi v skupino tistih, ki so med vsemi udeleženci najbolj ogroženi. Vedno bolj popularnemu motociklizmu se vsako leto pridružijo številni novi navdušenci, premosorazmerno s številom motoristov na cesti pa narašča tudi število nesreč in poškodb - tako med novinci, kot med starimi mački.

Že skoraj vsakodnevne televizijske, radijske in tudi gostilniške polemike o varnosti in vzgoji motoristov, so seveda dobrodošle in vsaj teoretično ozaveščajo in na koncu dosežejo tudi rezultate. Glede na statistične podatke policije, ki so iz leta v leto bolj grozljivi, vse skupaj poteka bistveno prepočasi. Vendar ni nujno, da je tako!

A pri Moto magazinu in Avto magazinu ne stojimo križem rok. Bolj kot pametovanje za šankom, nam je blizu prava akcija. Pridružili smo se Branetu Leganu, inštruktorju v AMZS šoli varne vožnje, da na terenu, na poligonu osvežimo svoje znanje in se tudi česa novega naučimo.

Pri Avto Moto Zvezi Slovenije so namreč stopili korak naprej in pripravili organizirane tečaje varne vožnje z motornim kolesom, ter tako slovenskemu motoristu omogočili osvojitev znanja in veščin, ki je za preživetje v današnjem prometnem kaosu zelo dobrodošlo, če ne že obvezno.

Teoretični del tečaja je tako kot praktični del izjemnega pomena. Kombinacija predavanja, slik in video posnetkov v sodobni predavalnici udeležence seznani z delovanjem fizikalnih in dinamičnih sil, pojasni vzroke za nestabilnost in obnašanje motocikla v določenih razmerah, poudarek pa je tudi na pomembnosti pri pogledu motorista, zaviranju in načinu vodenja motornega kolesa. Praktični del v nadaljevanju obsega preizkus znanja tudi na posebnem poligonu s TRIAL motociklom in na asfaltnem poligonu z lastnim motornim kolesom.

Tako je znanje, potrebno za varno vožnjo, tako začetnikom kot tistim izkušenejšim, na razpolago takoj, potrebno je le še toliko vaje, da vse skupaj preide v rutino, v podzavest. Vaje so pripravljene premišljeno in z gotovostjo trdim, da bi kot samouk za osvojitev tega znanja potrebovali več sezon. Ob današnjem prometu in slabi kulturi voznikov mora imeti motorist začetnik že precej sreče, da preživi brez nesreče prva učna leta motociklizma.

Brane Legan, glavni inštruktor varne vožnje pri AMZS in inštruktor z mednarodno licenco, nas je brez težav prepričal o pomembnosti obvladovanja osnovnih veščin pri vodenju motornega kolesa in njegovega delovanja. Zabavno in poučno popoldne je minilo prehitro, saj možakarju nasvetov in trikov kar ne zmanjka. Vsekakor udeležbo toplo priporočamo vsakomur. Na vsakih par let. Dobri so namreč le tisti, ki redno trenirajo. Tudi tisti najboljši in najhitrejši za šankom. Stavimo, da vam bo vsak kakšna od vaj povzročala težave, čeprav ste najboljši…

Matjaž Tomažič in Peter Kavčič

Informacije o cenah in terminih tečajev so na voljo na spletni strani www.amzs.si.

V razmislek . .

Priporočam vsem. Dame, ki imate svojega moškega rade, mu namesto nove ure ali sončnih očal za rojstni dan plačajte ta tečaj. In seveda obratno. Tako si boste darila lahko kupovali še veliko let…

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"