Za inovacijo leta nominirana zložljiva čelada

30. 5. 2011
Deli

Na popotovanju po Indoneziji je petindvajsetletno Avstralko motila čelada, za katero v svojem skuterju, ki ji je služil kot osnovno prevozno sredstvo, ni bilo prostora.

Porodila se je ideja o zložljivi čeladi, ta ideja pa je po nekaj mesecih prerasla v koncept, kmalu zatem pa v uporabno zložljivo čelado. Koncept je celo tako zanimiv, da je nominiran za nagrado sira Jamesa Dysona.

James Dyson se predstavlja kot angleški plemič, v resnici pa je piflar, ki je pred leti patentiral nek magični sesalec, ki je njegovo kariero industrijskega oblikovalca povzpela v nebo. Danes je sir James Dyson nesramno bogat mecen, ki mlade oblikovalce z denarnimi nagradami podpira pri njihovi kreativnosti.

Zložljiva čelada imenovana Proteus je v osnovi sestavljena iz štirih delov, ki se po potrebi s pomočjo trpežnih in zanesljivih mehanizmov zloži sama vase.

V osnovni zgornji del se najprej zloži zadnji del, čez njega pa se nato zložita še leva in desna stranica. Na ta način zložena čelada zavzame za približnio 20% manj prostora, kar naj bi zadoščalo, da se čelada brez težav pospravi v nahrbtnik.

Čelada naj bi že prestala avstralske varnostne teste in standarde, v kratkem pa naj bi pridobila tudi certifikate za ostala tržišča, tudi evropsko.

Če bo čelada Proteus v močni mednarodni konkurenci zasedla prvo mesto za inovacijo, bo študentka nagrajena z 10.000 funti nagrade.

MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja