Zanimiva slovenska inovacija, ki potrebuje nekaj zagona

23. 10. 2013
Deli

Medtem, ko pri nas apatija postaja vse bolj razširjena, se na drugi strani Atlantika skupina mladih ustvarjalcev trudi zbrati sredstva za pričetek proizvodnje zanimive inovacije - električnega pogonskega modula, ki lahko poganja praktično vsako kolo.

V letu 2011 je Niko Klanšek predstavil prvo linijo električnih modulov za montažo na kolesa na Ameriškem tržišču. V razvoju električnega kolesa je videl izziv, predvsem v tem, kako kar najbolj učinkovito in za razumno ceno nadgraditi povsem standardno kolo.

V začetku letošnjega leta pa je bil končan razvoj novitete, ki bi lahko marsikomu, ki so mu električni skuterji in kolesa zaradi nenavadnih oblik in cene nezanimive. Kolesarjenje po zasedenih mestnih kolesarskih stezah in cestah je s pomočjo pametnega kolesa (Smart Wheel), ki pomaga pri vrtenju pedal na običajnem kolesu  zdaj lažje kot kadarkoli prej.

Vgradni modul, v katerem so elektromotor, baterije in veliko pametne elektronike je mogoče vgraditi na vsako kolo velikosti od 26 do 29 palcev. Vgrajeni motor pomaga doseči želeno hitrost, ko pa prenehate z vrtenjem pedal, preneha gnati tudi motor. Med zaviranjem zna shranjevati energijo, ki pri tem nastaja.

Poleg tega, da tisti, ki se v službo vozijo s kolesi ne bodo na delo prihajali zasopli ali prepoteni, pa Smart Wheel ponuja še številne druge možnosti, ki njegovo uporabo naredijo praktičnejšo in zabavnejšo.

Smart Wheel se zna preko Bluetootha povezati s posebno aplikacijo, ki podpira skoraj vse sisteme pametnih telefonov, celo samodejno zakleniti, in v primeru nepooblaščenega premika o tem obvestiti lastnika, ter tudi sporočiti svojo pozicijo preko sistema GPS. Na voljo je v več različnih barvah, sama montaža pa ne vzame več kot nekaj minut dela. Ker nima nobenih kablov ali drugih instalacij se ga enostavna zamenja z obstoječim zadnjim kolesom.

Najvišja hitrost, ki jo zmore razviti je 25 kilometrov na uro, doseg pa znaša 50 kilometrov. Tehta le 4 kilograme, zato vodljivost kolesa ostane na praktično enaki ravni.

Več o tehničnih podatkih in ostalih funkcijah ter lastnostih te inovacije si lahko preberete na tej povezavi ( http://www.kickstarter.com/projects/flykly/flykly-smart-wheel  ). Cena? Predvidevajo, da bo v kolikor jim uspe zbrati sredstva za zagon proizvodnje, ta naprava stala okrog 450 evrov.

MaT

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel