Held za urbane in retro motoriste

19. 11. 2019 | Peter Kavčič
Deli

Za uživanje na dveh kolesih je sicer obvezna le čelada, toda vsak izkušen motorist, ki mu varnost pomeni veliko, dobro ve, da to ni dovolj. Porebuješ vsaj še dobro jakno, rokavice in hlače ter obutev.

Ni naključje, da so urbani in retro motocikli tako zelo priljubljeni, saj ponujajo veliko užitka ob vsakodnevnih vožnjah. Pot v službo je lahko del take vsakodnevne vožnje in danes res ni več razloga, da se ne bi na cesto podali v stilu. Pri Heldu, nemškemu proizvajalcu, ki slovi po svoji kakovosti in redno prejema nagrade s strani zahtevne komisije novinarjev pri največji evropski reviji Motorrad. Tokrat smo preskusili oblačila in obutev, ki jih lahko nosite vsak dan, torej tudi takrat ko niste na motociklu.

Jakna Sixty Six je narejena iz povoskanega bombaža, a to je le vrhnji sloj. Pod tem so namreč vgradili membrano, ki ščiti pred vetrom in dežjem, ob tem da tudi 'diha'. Na izpostavljenih mestih ima mehke ščitnike, ki bodo ublažili udarec v primeru padca. Izkazalo se je, da jakna zelo dobro ščiti pred mrazom in vetrom, je pa nekoliko topla ko temperature narastejo nad 25 °C. Kroj je nekoliko širok v ramenih.

Če vas ujame kratek naliv vas bo tudi ohranila suhe. Za ceno 229,95 evrov dobite modno jakno za prehodno obdobje, ki jo zaradi odstranljivih ščitnikov za ramena in komolce lahko nosite vsak dan. Jakna je odlična tudi za deževno in hladnejše vreme.

Poleg sodijo tudi džins hlače Held Barrier. Te so sicer pregrešno drage saj stanejo 323,95 evrov toda v primeru padca vas zaščitijo zaradi vgrajene kakovostne kevlarjeve nitke (DuPont). Poleg tega imajo vgrajeno tudi vodoodporno membrano, ki ščiti tudi pred vetrom. Mehki ščitniki za kolena so snemljivi, sicer pa dobro nastavljivi in skriti v notranjem žepu na zadrgo.

Pogrešali smo malce več občutka zračnosti in lahkotnosti saj je blago močno in trdo. Vsekakor so najprej motoristične hlače z veliko zaščite, šele potem džins 'kavbojke' za vsakodnevno rabo. 

Visoki čevlji Held Cattleman sodijo v tisti segment obutve, ki poleg dobrega videza prinese še zaščito noge. V predelu gležnja in stopala so namreč vgradili ojačitve, ki zadostujejo evropskim standardom zaščite za motoriste.

Za enostavno uporabo poskrbi zadrga, ki obuvanje in sezuvanje močno olajša. Narejeni so iz kakovostnega govejega usnja.  Solidna cena za kakovost znaša 149,95 evrov. Obutev nekaj malega časa zadrži tudi dež čeprav ni deklarirana kot vodoodporna. Primerna je tudi za nošenje v slabšem vremenu, dežju ali snegu.  Več o motoristični opremi Held si lahko preberete tudi na www.held.de, oziroma jo poiščete pri trgovcih v Sloveniji (zastopa Pintar Racing Service).