Motokros čelada Shoei VFX-WR skozi sezono

Glede na to, da se motokros uvršča med nevarnejše športe, je za dirkača izredno pomembno, da se na svojem motociklu počuti kar se da varno. To pa je možno le z najboljšo opremo, kamor zagotovo spadajo tudi Shoeijeve čelade.

Motokros čelada Shoei VFX-WR skozi sezono (foto: Jaka Završan) Jaka Završan
19. 10. 2019

Res je, da v letošnji sezoni nisem utrpel hujšega padca, kjer bi z glavo (in posledično čelado) močno udaril ob tla, vendar vseeno, čelada ob koncu leta izgleda kot nova. Veliko k temu pripomore tudi redno čiščenje, ki ga opravim po vsakem treningu. Čelade ne perem z visokotlačnim čistilcem, ker bi s tem lahko poškodoval stiropor znotraj školjke. Ravno stiropor pa pri udarcu ob tla igra ključno vlogo, zato je pomembno tudi to, da ob hujšem trku čelade s tlemi, le to zamenjamo, saj se stiropor potlači, v prvotno stanje pa se ne vrne.

Kar pa se tiče samega nošenja se VFX-WR od prejšnjih modelov najbolj razlikuje po obliki, kar se med samo vožnjo najbolj občuti v manjši in bolj enakomerno razporejeni masi po celotni školjki in pa pri zračenju. Sam sem bil večjemu dotoku zraka najbolj hvaležen v vročih poletnih dneh, saj je ravno na račun izpopolnjenega zračenja prisotnega manj potenja.

Najnovejša generacija Shoeijevih čelad pa je opremljena še z enim detajlom, ki mi je izredno pomemben. Sredinski vijak na ščitniku ima v skrajno zgornji legi narejen sedež, kar je velik plus, saj se je v preteklosti ob kakšnem padcu rado zgodilo, da se je 'šild' zaradi razrahljanosti prav tega vijaka in zračnega upora med vožnjo premikal, kar pa zna biti izredno moteče.