Preizkusili smo: Thor Terrain - oprema za terenski motociklizem

Vožnja po terenu z velikimi potovalnimi enduro motocikli je specifična, v vsakem primeru pa bolj fizično zahtevna kot vožnja po asfaltni cesti. Za moto avanture, ki so s prihodom novih motociklov postale še bolj zanimive, se tudi pojavi vprašanje, kako se temu primerno obleči. Odgovor smo našli v opremi Thor, ki z linijo oblačil Terrain pokriva prav to področje.

30. 4. 2019

Oprema mora biti namreč dovolj zračna, da se v njej med vožnjo po tehnično zahtevnejših odsekih ne 'skuhamo', hkrati pa mora kljubovati vsemu, kar nam narava vrže pod kolesa s 'kramponi'. Thor je ameriška blagovna znamka, ki v svetu motokrosa in endura spada v sam vrh, na avanturističnih dirkah, kot je Dakar, pa sodelujejo z Yamahinim tovarniškim dirkačem Adrienom Van Beverenom, ki pomaga pri razvoju zaščitne opreme.

Linija Thor Terrain je tako rezultat večletnega razvoja in nadgradnja predhodne kolekcije, ki jo zaznamuje udobje. Jakna je krojena tako, da lahko spodaj oblečemo kompletni zaščitni jopič, pa vseeno ne bo tesna. Za odvajanje vročega zraka od telesa skrbi par velikih prezračevalnih zadrg, ki sta sicer vodotesni v zaprtem stanju, odprti pa konkretno pripomoreta k temu, da se v vročem vremenu jakna prezračuje, na zadnjem delu pa sta dve odprtini za izpust vročega zraka. Do neke mere vodo zadržijo prevleka iz vodoodbojnega materiala in varjeni šivi, ni pa to jakna, pod katero boste suhi, če vas ves dan moči dež. Poleg štirih velikih zatesnjenih žepov na sprednjem delu ima zadaj tudi velik žep za shranjevanje malice SDO ali kakšne druge potrebščine (recimo dežnega kombinezona) ali pa vanj spravite oba rokava, ki sta seveda snemljiva. To pride prav v toplejših dneh.


Na testu smo imeli tudi hlače, ki se nosijo čez škornje in se ponašajo z udobnim krojem ter so dober kompromis med motokros hlačami (lahke, zračne, brez nerodnih všitih ščitnikov za kolena, te je treba obleči spodaj) in adventure hlačami (navadno so težje in bolj vroče). Zaradi všitih elastičnih delov v notranjem delu in nad koleni, kar poskrbi za zračnost med vožnjo v dežju, voda vseeno najde svojo pot do kože, vseeno pa vsaj med prečkanjem potokov ali večjih luž voda ne prodira, težava je torej le dež. Pohvalimo dva velika žepa na sprednjem delu, ki sta vodotesna in zaščitena z zadrgo, sicer pa sta njihovi največji prednosti udobje med vožnjo in odpornost pri terenski rabi. Komplet opreme sestavljajo še rokavice. Te so lahke in zračne. Na prstih so prevlečene s silikonom za lažje brskanje po pametnem telefonu, sicer pa dobro zaščitijo pred vejami in kamni. Majica je narejena iz zračnega in lahkega materiala, ki se hitro suši in pride prav predvsem v vročih dneh. Tako hlače kot jakna so narejene iz kakovostnega najlona, šivi so dvojni ali celo trojni, zadrga pa priznanega proizvajalca YKK.


Najboljše pri vsem, ko govorimo o tem kompletu, sta kakovost in uporabnost za ceno. To je oprema, ki smo jo nosili konec poletja v vročini, jeseni, ko so jutra že nekoliko hladna, čez dan pa je vseeno tam okoli 20 °C in konec marca v Sahari na moto avanturi po Maroku. Za poletje in prehodno obdobje odlična kombinacija.


Dobite jo pri trgovcih Parts Europe.
Cena Thor Terrain: jakna 189,04 EUR, hlače 152,44 EUR, majica 54,84 EUR, rokavice 43,86 EUR