Video: Štirikolesnik CAN-AM DS 450 X

Pri podjetju Ski&Sea so predstavil zelo športen štirikolesnik, CAN-AM DS 450 X EFI. Z njim smo se zapeljali tudi mi.

Video: Štirikolesnik CAN-AM DS 450 X (foto: Matej Memedovič) Matej Memedovič
15. 4. 2008

Projekt tega štirikolesnika se je začel že leta 2001. Tu so se držali določenih pravil, in sicer narediti najlažji štirikolesnik s čim več moči in enakomerno razporejeno težo na podvozje. Tako smo si lahko ogledali in preizkusili, kaj so razvijali vsa ta leta.

Naj povemo, da je ta štirikolesnik namenjen predvsem zahtevnim voznikom, ki želijo le najboljše, temu je primerna tudi cena 10.990 EUR. Za vse tiste, ki ga nameravate uporabljati v dirkalne namene, pa je cena za tisočaka nižja, zaradi homologacije, seveda.

Motor, 449-kubični enovaljni z elektronskim vbrizgom goriva, vodno hlajen in s petimi prestavami, so razvili pri Rotaxu, zmore pa 33 kW (45 KM). Njegove korenine so povezane z Aprilio RSV 1000 R Mille, pri kateri so si sposodili glavo motorja.

Pri izdelavi okvirja so uporabili napredno letalsko tehnologijo in ga zvijačili z aluminijastimi vijaki. Vse zaradi teže. Posebnost je tudi dvojna piramidna sestava okvirja, ki zagotavlja njegovo večjo togost in stabilnost. S tem so dosegli tudi manjšo težo štirikolesnika, ki znaša 161 kg in prekaša vso konkurenco v tem razredu.

Zmetenje je zelo pomembno pri takšnem štirikolesniku, zato so pri BRP-ji razvili dvojne sprednje vilice v obliki črke A, te pa omogočajo večji hod, s tem pa lažjo vožnjo skozi ovire na terenu. Korak naprej so naredili tudi z namestitvijo zavor in vpetjem kolesa globlje v okovje platišča in tako zmanjšali vzmetno maso. Posledice: mirnejša in natančnejša vožnja.

Kako se najhitreje peljati na progi, nam je demonstriral Matjaž Sluga, ki tekmuje v državnem in hrvaškem prvenstvu. Nekaj krogov po razmočeni stezi v Lembergu smo se zapeljali tudi tudi sami. Sami sicer nismo počeli vragolij kot Matjaž, a smo se vseeno zabavali. Kaj pravi Matjaž o dirkanju in dirkalniku, pa si lahko ogledate v videu.

Matej Memedovič, Marko Vovk

Ski