Vozili smo: BMW R 1250 GS in R 1250 RT

BMW je imel pred sabo velik izziv. Kako izboljšati svoj motocikel, ki je globalna prodajna uspešnica in njihov paradni konj, ki je tudi pred prihodom novega modela še vedno najboljši v svojem segmentu potovalnih enduro motociklov?

29. 10. 2018

Niso se odločili za revolucijo, ampak smo dobili evolucijo. Največja novost je povsem nov motor, ki ostaja bokserski dvovaljnik s štirimi ventili na valj, ki pa ima sedaj asinhroni sistem variabilnih ventilov. Po prvih kilometrih sem dobil jasen odgovor. Novi BMW R 1250 GS in tudi njegov potovalni brat R 1250 RT sta še boljša, o tem ni dvoma!

Kako izboljšati nekaj, kar je že dobro?

Zelo enostavno bi bilo narediti napako, a očitno pri BMW-ju ne želijo tvegati z radikalnimi posegi. Tudi zato boste le s težavo opazili zunanje razlike med modelnim letom 2019 in 2018. Poleg pokrova ventilov na motorju so tu le barvne kombinacije, ki še najbolj jasno postavljajo to ločnico. Oba modela sem lahko preizkusil na kratki vožnji v okolici avstrijskega mesta Fuschl am See po tamkajšnjih podeželskih cestah, ki se vijejo okoli alpskega jezera. Z GS-om sem uspel odpeljati nekaj kilometrov tudi po makadamski cesti in pri tem zelo užival, saj je bil motocikel opremljen s sistemom Enduro Pro (za doplačilo), ki elektroniki omogoči, da optimizira stik koles s podlago tako pri pospešavanju kot pri zaviranju. Če bi imel motocikel obut v grobe terenske gume, pa bi bilo veselje še toliko večje.

Sicer sem se pretežno vozil po asfaltu, ki je bil oktobra v osojnih legah nekoliko vlažen in hladen, paziti pa je bilo treba tudi na listje, ki ga je drevje odvrglo na cesto. A tudi tu za varnost skrbi najnovejša varnostna elektronika, ki sedaj podobno, kot to poznamo pri avtomobilih, nadzira celotno stabilnost motocikla kot nekakšen ESP.  Samodejni nadzor stabilnosti je pri obeh modelih serijski, torej del osnovne opreme, najdete ga pa pod oznako ASC (Automatic Stability Control), ki zagotavlja najboljši oprijem in varnost. Serijsko na njem najdete tudi samodejno zavoro pri speljevanju v klanec. Mene osebno ta pripomoček moti in imam raje sam nadzor nad zavoro in sklopko pri speljevanju, a očitno je večini motoristom to všeč, ker sicer dvomim, da bi se pri BMW-ju odločili, da ga vgradijo v oba modela. Najbolj bodo tega veseli vsi, ki jim speljevanje v klanec zaradi kratkih nog predstavlja izziv.

Nov, močnejši motor

Na delu naše poti smo šli tudi zelo hitro. Tako sem lahko na hitrem odseku preizkusil tudi to, da novi GS z lahkoto iz lagodnih 60 km/h, ko imaš menjalnik v šesti prestavi, poženeš do 200 km/h . Nič drugega kot samo ročico plina sem moral ožeti in popolnoma novi tekočinsko–zračno hlajeni bokser je ob globokem basu zvezno in odločno pospeševal brez najmanjšega motečega tresljaja ali luknje v krivulji moči. Občutek hitrosti je kar nekako varljiv, ker s tako lahkoto motocikla razvijeta hitrost. Šele ko sem pogledal na sicer zelo lepo pregledne merilnike (TFT zaslon je odličen, a doplačljiv), sem debelo pogledal, ko sem prebral številko trenutne potovalne hitrosti.

Kljub temu, da sem sedel na izvedbi HP, torej z minimalnim vetrobranom in z adventure čelado na glavi, sem osupnil, s kakšno lahkoto motocikel pospeši in reže skozi zrak. Daje izjemen občutek varnosti in zanesljivosti v zastavljeni liniji, predvsem pa pri vsem tem ne utruja.

Novi RT si z GS-om deli motor, zato je tudi tu občutek v vožnji zelo podoben, razlika pa je seveda v položaju sedenja in izdatni vetrni zaščiti, saj se lahko pelješ zelo daleč brez da bi čutil znake utrujenosti. RT je bil opremljen z odličnim ozvočenjem in tempomatom, luksuz pa so predstavljali tudi velik ogrevan sedež, veliki stranski kovčki in vetrobran, ki ga s pritiskom na gumb dvigaš in spuščaš med vožnjo, odvisno od tega kako zaščiten pred vetrom, mrazom ali dežjem se želiš voziti.

Novo je sprednje vzmetenje, ESA nove generacije

Še zelo sveži spomini na primerjalni test velikih potovalnih enduro motociklov, ko je sredi poletja tam v okolici Kočevja stari GS prepričljivo zmagal, so mi služili kot izhodišče in sem zelo jasno opazil razliko. Na sprednjem vzmetenju so z novim vzmetenjem popravili občutek na sprednjem kolesu, kar se opazi tako na asfaltu kot makadamu. ESA nove generacije deluje brezhibno in ostaja standard za udobje in prilagodljivost na dveh kolesih, ko se voziš sam ali s sopotnico in seveda vso prtljago vred.

Odmična gred z dvema profiloma

A tista največja novost je nov motor, ki ima sedaj asinhroni, dinamični prilagodljivi sistem ventilov, ki mu pravijo BMW ShiftCam tehnologija in so jo prvič v zgodovini uporabili pri motociklih. Variabilni ventili sicer niso novost v motociklizmu, a pri BMW-ju so poiskali svojo rešitev. Odmična gred ima dva profila, za nizke vrtljaje in za višje, ko je profil bolj oster za višjo moč. Odmična gred preklopi način delovanja sesalnih ventilov s pomočjo zatiča, ki se vključi glede na vrtljaje in obremenitev motorja, kar premakne odmično gred in nastopi drug profil. To v praksi pomeni, da pride do preklopa od 3.000 vrtljajev naprej in tja do 5.500 vrtljajev v minuti.

Preklopa med vožnjo ni zaznati, rahlo se spremeni le zvok motorja, kar prinaša izredno lepo krivuljo moči in navora. Pri vsega 2.000 vrtljajih ima nov bokser kar 110 Nm navora! Prostornina je sicer večja, sedaj 1.254 kubični dvovaljnik zmore največjo moč 136 'konjev' pri 7.750 vrtljajih in kar 143 Nm navora pri 6.250 vrtljajih. Lahko rečem, da je motor sedaj še bolj prijazen do uporabnika in ob ga je še bolj enostavno voziti.  Pametne izboljšave so prinesle super motor, kjer konjev sploh ne pogrešaš. Na papirju tole ni najmočnejši motor v kategoriji, a med vožnjo navduši, ker je vsa moč tako enostavno uporabna. Novi GS ima sedaj serijsko dva načina delovanja motornega programa, za doplačilo pa je na voljo  program Pro (dynamic, dynamic pro, enduro, enduro pro), ki omogoča individualne nastavitve in prilagoditve z dinamičnim nadzorom proti zdrsu, prilagojenim ABS-om in pomočnikom pri zaviranju DBC ter pomočnikom pri speljevanju v klanec. Serijsko je opremljen z LED lučmi.

Osnovni R 1250 GS bo vaš za 16.990 evrov

Dobra novica je, da sta oba motocikla že v prodaji, cena je že znana in ni narasla sorazmerno z izboljšavami na motorju. Osnovni model stane 16.990 evrov, kako si ga pa opremite, je pa seveda odvisno od debeline vaše denarnice in želja.

Prvi vtis
 • Videz

  Nove barvne kombinacije in LED tehnologija kot del serijske opreme še najbolj ločijo modele letnik 2019 s predhoniki.

 • Motorji

  Izjemen napredek. Motorja sta pri obeh modelih popolnoma enaka in revolucionarna z dinamičnim asinhronim prilagajanjem odmične gredi, kar prinaša izredno lepo krivuljo moči in navora ter zadostuje novim okoljskim zahtevam.

 • Udobje

  Voznik sedi dobro in udobno, navduši individualna prilagodljivost višine sedeža. RT je pa sploh cestna križarka za premagovanje rekordnih razdalj v enem dnevu.

 • Cena

  BMW GS in RT seveda nista poceni, edina plusa sta dobro BMW-financiranje in izredno dobro ohranjanje vrednosti, kar pa ob večjem začetnem vložku lahko predstavlja celo finančno bolj ugodno odločitev.

Prva ocena

Najbolj neverjetno je to, da so zelo dobra motocikla uspeli izboljšati ravno toliko, da so zopet v igri za vrh prodajnih razpredelnic in na vrhu seznama želja motoristov.

Podatki

Model: BMW R 1250 GS/RT

Motor (zasnova): 4 ventili na valj, bokserski, štiritaktni, zračno-tekočinsko hlajeni, elektronski vbrizg goriva
Gibna prostornina (cm3): 1.254 cm³
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 100 kW (136 KM) pri 7.750/min
Največji navor (Nm pri 1/min.): 143 Nm pri 6.250/min
Prenos moči: 6-stopenjski menjalnik, kardan
Okvir: Jekleni, cevni
Zavore: spredaj 2x kolut 305 mm, 4-batne čeljusti, zadaj 1x kolut 276, 1-batna čeljust, abs (izklopljiv za zadnje kolo)
Vzmetenje: ESA (doplačljivo) spredaj BMW Telelever, zadaj alu nihajka, nastavljivo vzmetenje BMW Paralever, hod (GS: 190/200 mm, RT:120/136 mm)
Gume: GS: spredaj 120/70 r19, zadaj 170/60 r17, RT: spredaj 120/70 r17, zadaj 180/55 r17
Višina sedeža od tal (mm): GS: 850-870 (opcijsko 800, 900), RT: 805-825 (opcijsko 760, 850),
Prostornina posode za gorivo (l): GS:20, RT:25
Medosna razdalja (mm): 1.525 GS, 1485 RT
Teža (kg): 249/279 z vsemi tekočinami, pripravljen za vožnjo
Prodaja:BMW Motorrad Slovenija