Vozili smo: Honda NC 700 D Integra - skuter ali motocikel?

Športni, športno-turistični, potovalni, čoperji, 125-kubični, Integra, terenski ... A?

Vozili smo: Honda NC 700 D Integra - skuter ali motocikel? (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
26. 2. 2013

(Iz Avto magazina 06/2012)

besedilo: Matevž Hribar, foto: Aleš Pavletič

Tako imajo na Hondini internetni strani razvrščene motocikle, in ker Integra ne spada niti med skuterje niti med motocikle (kakršnekoli), so preprosto ustvarili nov podmeni: Integra. Zakaj? Od daleč bi ga brez zadržkov umestili med maksi skuterje, a pogled od blizu razkrije velika 17-palčna kolesa, verižni prenos do zad­njega kolesa, za skuter očitno previsok sredinski greben in nevsakdanja stikala na obeh straneh ­krmila.

Z desnim palcem iz prostega teka (N) vklopimo običajni D (drive) ali športni program S (sport), s kazalcem pa izberemo način samodejnega ali ročnega prestavljanja. Na levi strani palec in kazalec izbirata med šestimi stop­njami v dvosklopčnem menjalniku, a seveda ne povsem po svoji volji. Elektronika ne pusti prestaviti v previsoko ali prenizko prestavo, prav tako ne dovoli vklopa prestave, če je sproženo stransko stojalo.

Zaradi izrednega pomanjkanja časa ob zaključevanju Moto kataloga za 2012 sem z Integro napravil komaj 25 kilometrov na relaciji Trzin–Ljubljana center. Premalo, da bi jo preizkusil tam, kjer naj bi ugnala v rog druge maksi skuterje – na ovinkasti ­cesti, a tudi v mestu se to čudo izkaže z razgrajaškim pospeševanjem od semaforja do semaforja. Gospod v novem črnem BMW-ju serije 5 je kljub škripanju z gumami ostal zadaj ...

Imel sem občutek, da ta skuter leti bolje kot NC700X z enakim motorjem in običajnim menjalnikom, predvsem pa navdušuje občutek povezanosti desnega zapestja z motorjem. Pri variomatu tega ni (oziroma je razvlečen, nejasen), tale DSG, pardon, DCT, pa dovoli tudi drift po gladkem asfaltu v naši garaži. Menjalnik deluje hitro, z veliko manj cukanja in zvočnih spremljav kot pri VFR 1200 DCT. Ne bom trdil, da je vrhunski in brez ene same napakice, a je vreden pohvale in razmisleka.

Zmotilo me je, recimo, da pri majhnem plinu v mestu menjalnik prestavi v prenizko prestavo in da takrat motor (ali veriga?) oddaja nerodne tresljaje. Težavico reši izbira športnega programa, ki bo motorne vrtljaje vzdrževal vsaj okoli treh tisočakov. Nerodno velika sta tudi teža Integre pri premikanju na parkirišču in dejstvo, da tako velik skuter s tako velikim sedežem nima prostora za integralno čelado.

Naj spomnimo, da se je pred pol desetletja nekaj podobnega (motocikel + skuterski variomat) lotila Aprilia in ustvarila Mano. Še danes kljub bolj žalostni prodaji trdim, da gre za dober koncept. Je krivo poreklo ali se bo z odporom motoristov proti novotarijam soočila tudi Honda? Stavim na NC700X DCT.

Prvi vtis
  • Cena

    8.890

Podatki

Model: Honda NC 700 D Integra

Motor (zasnova): dvovaljni vrstni, štiritaktni, tekočinsko hlajeni, 670 cm3, 4 ventili na valj, električni vbrizg
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 38,1 kW (51,8 KM) pri 6.250/min
Največji navor (Nm pri 1/min.): 62 Nm pri 4.750/min
Prenos moči: dve hidravlični sklopki, šeststopenjski samodejni menjalnik DCT, veriga
Okvir: jeklen cevni
Zavore: spredaj kolut 320 mm, tribatne zavorne čeljusti, zadaj kolut 240 mm, enobatna zavorna čeljust, ABS/CBS serijsko
Vzmetenje: spredaj teleskopske vilice, 41 mm, 120 mm giba, zadaj enojni blažilnik, 120 mm giba
Gume: 120/70-17, 160/60-17
Višina sedeža od tal (mm): 790 mm
Prostornina posode za gorivo (l): 14,1 l
Medosna razdalja (mm): 1.525 mm
Teža (kg): 238 kg
Prodaja:As Domžale Moto center