ADAC-ov test zimskih gum 2008

Na letošnjem testu smo ocenjevali lastnosti 37 zimskih in treh celoletnih gum. Osem od njih jih je na osnovi seštevka točk prejelo oceno 'nepriporočljivo'. Ugotavljamo, da je predvsem v nižjem cenovnem razredu v prodaji preveč gum, ki ne izpolnjujejo osnovnih zahtev. Tako so prva mesta na letošnjem testu gum ADAC zasedle le tiste gume, ki so se dobro odrezale v vseh razmerah na cesti.

11. 11. 2008

175/65 R 14 T

Kriteriji na testu zimskih gum so bili naslednji: vozne lastnosti na suhem in mokrem cestišču, v snegu in na ledu, obraba, poraba moči in hrup. V velikosti 175/65 R 14 T se je pomerilo 20 kompletov zimskih in eden celoletnih gum.

Novinke letošnje sezone v tem razredu so Vredesteinove Snowtrac 3, Semperitove Master-Grip in Goodyearove Vector 4 S. Velikost 175 je zelo pogosta pri manjših avtomobilih (na primer Ford Fiesta), na testu pa se je izkazalo, da dober oprijem zagotavljajo le gume uveljavljenih proizvajalcev.

Med ocenjevanimi tekmicami so si štiri prislužile naziv 'posebej priporočljivo': Vredesteinove Snowtrac 3, Continentalove WinterContact TS800, Goodyearove UltraGrip 7+ in Dunlopove SP Winter Response. Goodyearove gume Vector 4 Season za celoletno uporabo so dobile oznako 'priporočljivo'. Poleg tega, da povzročajo največjo porabo goriva, so se celoletne gume presenetljivo slabo odrezale tudi na suhi cesti.

Zanimivo je, da je večina povsem zimskih gum tudi na suhi cesti dosegla boljše rezultate. Oznako 'priporočljivo' si je prislužilo še devet kompletov gum, dva proizvajalca pa sta za svoje izdelke dobila naziv 'pogojno priporočljivo'. Na osnovi rezultatov testov je pet kompletov gum dobilo oznako 'nepriporočljivo'. Od že tako slabih zmogljivosti gum Gislaved in Maxxis so bili slabši še izdelki Tigarja, Ceata in Linglonga. Glede na njihove zmogljivosti bi lahko rekli, da so to gume s povečanim tveganjem.

195/65 R 15 T

Dober oprijem in ugodna cena. To sta najpomembnejši zahtevi pri nakupu gum. Ekonomične gume pa niso le cenovno ugodne, marveč drago gorivo privarčujejo tudi z majhnim kotalnim uporom. Slabše gume lahko povečajo porabo tudi za več kot liter.

V velikosti 195/65 R 15 T (uporabna na modelih VW Golf, Audi A4, BMW 3) se je letos pomerilo 17 kompletov zimskih gum in dva kompleta celoletnih. Continental, Kumho, Nokian, Firestone in Goodyear so predstavili nove modele zimskih gum, zadnji omenjeni in Vredestein pa tudi celoletnih.

Oznako 'posebej priporočljivo' so dobile Goodyearove UltraGrip 7+, Continentalove WinterContact TS830, Pirellijeve W 190 Snowcontrol in Dunlopove SP Winter Sport 3 D. Enajst gum je 'priporočljivih'. Vredesteinove celoletne gume Quatrac 3 so zaradi slabih rezultatov na mokri, zasneženi in poledeneli cesti ter povečane porabe goriva dobile le oceno 'pogojno priporočljivo'.

Druge celoletne gume, Goodyearove Vector 4 Season, so na suhi cesti pokazale komaj kaj prednosti pred zimskimi. Presenetile pa so z majhno obrabo in bile ocenjene s 'priporočljivo'. Gume proizvajalcev z Daljnega vzhoda, Nankang, Marshal in Wanli, ki so cenovno sicer zelo ugodne, niso dosegle več kot ocene 'nepriporočljivo'.

Preberite tudi: