Avtomobili na cesti ponovno z letnimi gumami

Od 15. marca naprej lahko na svoja vozila ponovno namestimo letne pnevmatike, ki so z ustrezno mešanico gume in posebnim profilom prilagojene vremenskim pogojem v toplejših letnih časih.

16. 3. 2009

Na vozilih z največjo dovoljeno maso do vključno 3.500 kg morajo biti vse pnevmatike enake velikosti (če izdelovalec vozila ni predvidel različnih pnevmatik na različnih oseh), vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine).

Zakonsko predpisana globina kanala na letnih pnevmatikah je 1, 5 mm, priporočljivo pa je, da jih menjamo z novimi, ko se globina zmanjša pod 2, 5 mm. Izrabljene pnevmatike namreč ne zmorejo več dobro odvajati vode, zato je njihov oprijem s cestiščem slabši in nevaren za vožnjo.

Montažo pnevmatik je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da bo krmiljenje vozila natančno in da bo kolesje teklo naravnost ter točno, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Pri menjavi je priporočljiva t. i. rotacija pnevmatik, kar pomeni, da menjamo pnevmatike s sprednjih koles na zadnja in s tem zagotovimo njihovo enakomernejšo obrabo. Menjava naj bi se izvajala po križnem X vzorcu, kar pomeni, da pnevmatiki, ki sta na zadnji osi, prestavimo na sprednjo pogonsko os tako, da zadnjo pnevmatiko na desni strani premaknemo na sprednjo levo stran, zadnjo pnevmatiko na levi pa na sprednjo desno stran. Preostali pnevmatiki iz sprednje pogonske osi pa prestavimo na zadnjo os tako, da ostaneta na isti strani vozila.

Oznake na pnevmatikah

Za marsikoga so številne oznake na pnevmatikah nejasne, zato tukaj na kratko razložimo njihov pomen. Za primer dajmo pnevmatiko z oznako 195/65 R15 95T:

195 - širina preseka pnevmatike v milimetrih

65 - razmerje med višino in širino preseka pnevmatike v odstotkih

R - pnevmatika z radialno karkaso (nosilno plastjo)

15 - premer platišča v palcih

95 - indeks nosilnosti, največja dovoljena obremenitev pnevmatike pri ustreznem tlaku polnilnega zraka in pri največji dopustni hitrosti vožnje s to pnevmatiko

T - indeks hitrosti, ki določa največjo dovoljeno hitrost vožnje s to pnevmatiko

V Sloveniji so lahko letne pnevmatike nameščene na vozilih od 15. marca do 15. novembra. Zakon dopušča možnost uporabe letnih pnevmatik tudi pozimi, a le z najmanjšo globino kanalov 4 mm in ob uporabi verig.

Podobnejši pravilnik o opremi vozil v cestnem prometu najdete tukaj.

Nove pnevmatike lahko hitro in enostavno naročite prek spletnega naslova www.topolino.si.