Bodite pustolovci

21. 9. 2009
Deli
Bodite  pustolovci

Biti »avtodomar« je biti kot pomorščak, le da ste pri karavaningu na suhem – oba načina izkoriščata svobodo prevoznih sredstev.

Pri karavaningu niste obsojeni na ure odhoda in prihoda, sami se odločite za vozni red in ga po potrebi tudi spreminjate. Dopust si lahko razdelite na več destinacij, pri tem pa vam ni treba iskati apartmajev, saj lahko udobno prespite kar v svojem mobilnem domu.

Čar karavaninga je pravzaprav v tem, da imate ležišča in vse za bivanje potrebne naprave (od hladilnika, plinske peči za ogrevanje do stranišča) s seboj. Prednost ustrezno opremljenega avtodoma je tudi v tem, da ga lahko uporabljate vseh 365 dni na leto.

Najprej najem

Čeprav ste za tako dopustovanje popolnoma ogreti, vam svetujemo, da se na svoj prvi avtodomski dopust odpravite z najetim avtodomom, saj boste tako ugotovili, ali vam ta način počitnikovanja sploh ustreza.

Z najemom ne bi smeli imeti težav, saj je podjetij, ki avtodome izposojajo, iz leta v leto več. Najeti avtodom je tudi dobra priložnost, da vam najemodajalec razloži vse, kar morate vedeti za upravljanje avtodoma in naprav v njem.

Hkrati pa vam bo nekajkratni najem različnih avtodomov razkril, kateri vam najbolj ustreza. Cene najema so odvisne od tipa sezone (zunaj sezone, med 16. septembrom in 16. aprilom so nižje) in seveda tudi od izbire avtodoma. Načeloma se cene za standardni razred začnejo pri 100 evrih na dan v glavni sezoni, možno pa je tudi izkoriščati posebne ponudbe in ugodnosti.

Pravila

Za brezskrben najem avtodoma je treba upoštevati nekaj pravil. Pri najemu se pozanimajte o opremi avtodoma (posoda, jedilni pribor, zložljive mize, stoli, kabli in cevi za priključitve na omrežja) in kaj je zajeto v ceno najema (varščina, stroški čiščenja ipd.). Avtodom pa mora biti tudi kasko zavarovan pod pogoji za vozila v najemu.

S seboj morate imeti tudi pogodbo (vanjo po pregledu z najemodajalcem vnesite tudi napake in poškodbe avtodoma, količino goriva v posodi, količino plina v jeklenkah idr.), prometno dovoljenje avtodoma in zavarovalno polico. Avtodom mora biti pred najemom brezhiben (tlak v gumah, tekočine, obvezna oprema itd.). Pred najemom se pozanimajte še, kako je z odpovedjo in menjavo avtodoma (višja sila).

Opozorila

V primeru nesreče morate obvezno izpolniti Evropsko poročilo, obvestiti najemodajalca in poklicati policijo. Pri vožnji se je treba zavedati fizikalnih omejitev, saj avtodom ni običajni avtomobil. Je večji in manj stabilen, zato vse ceste, še posebej pa ozki in nizki prehodi (mostovi, nadvozi, podvozi), niso primerne zanj.

Prenočujte na varnih območjih (avtokampi in parkirišča, ki so namenjena postankom avtodomov), saj se boste tako izognili ropom.

Kateri je pravi?

Ponudba avtodomov je ogromna, tako so tudi cene zelo različne. Svet karavaninga se začne s snemljivimi bivalniki, ki so nekakšna vmesna stopnja med bivalnimi prikolicami in avtodomi. Z njimi večinoma nadgrajujejo poltovornjake. Sledijo dostavniki, kompaktni avtodomi, avtodomi z mansardo (ti so najštevilčnejši), polintegrirani avtodomi in integrirani avtodomi.

www.svetovalnica.net