Bosch tehnični kotiček

Samo žarometi za dnevno vožnjo ob slabi vidljivosti ne zadostujejo. Slaba vidljivost, neprilagojena hitrost in nezadostna varnostna razdalja do spredaj vozečega vozila so glavni razlogi za hujše prometne nesreče v megli.

21. 2. 2014

Zato smo pripravili nekaj nasvetov za varno vožnjo:

- Prilagodite se nenadnemu poslabšanju vidljivosti, uporabljajte tudi zasenčene žaromete in bodite vedno pripravljeni na zaviranje.

- Držite zadostno varnostno razdaljo. Držite se pravila, da mora biti minimalna varnostna razdalja enaka hitrosti. Če je torej vidljivost manjša od 50 metrov (razdalja med obcestnimi količki), ne smete voziti hitreje od 50 km/h.

- Če je vidljivost manjša od 50 metrov, upočasnite vozilo in vklopite zadnje žaromete za meglo. Ko se vidljivost spet izboljša, morate žaromete izklopiti, da ne slepite voznikov za seboj.

- Vožnja v megli je zelo naporna. Ko vas oči začnejo peči, si vzemite odmor. Med odmorom poskušajte obrisati sprednje žaromete, da odstranite umazanijo in vlago. Med vožnjo uporabljajte brisalnike.

Žarometi s samodejnim vklopom se vklopijo ob mraku ali v predoru, ne zagotavljajo pa optimalne varnosti med vožnjo v megli. Odzivajo se le na razlike v svetlosti, ne pa tudi na druge dejavnike, ki zmanjšujejo vidljivost, kot so megla, dim ali močno deževje. Zato močno priporočamo, da pri slabši vidljivosti žaromete vklopite ročno.

Poleg tega samodejno stikalo ne vklopi zadnjih žarometov za meglo in jih morate v vsakem primeru vklopiti ročno.

Bosch ponuja bogato izbiro dodatnih luči za vožnjo v razmerah s slabo vidljivostjo, ki bistveno izboljšajo vidljivost tako voznikom v osebnih vozilih kot voznikom profesionalcem.