Deset nasvetov za brezskrben najem avtodoma

Za vse, ki nameravate počitnice preživeti v razkošju avtodoma, smo pripravili deset kratkih nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro pri najemu.

14. 7. 2008

  • Preden se odločite za najemodajalca, preverite, kaj poleg dnevne najemnine avtodoma je še zajeto v ceno in katere dodatne stroške lahko pričakujete (priprava in čiščenje avtodoma, morebitna dodatna zavarovanja itd.).

  • Pozanimajte se tudi o opremi avtodoma, ki ga najemate (kabli za priključitev na električno omrežje, vodna cev, posoda, jedilni pribori, zložljiva miza in stoli …).

  • Na dan prevzema najprej preverite dokumente: prometno dovoljenje, zavaro­valno polico (avtodom mora imeti kasko zavarovanje in biti zavarovan pod pogoji, ki so določeni za vozila v najemu), določila v pogodbi o najemu …

  • Skupaj z najemodajalcem preglejte poškodbe in napake in jih zapišite na pogodbo o najemu.

  • Vozilo mora biti ob prevzemu brezhibno (stroški priprave avtodoma). Preverite tudi tlak v pnevmatikah, nivoje tekočin v motornem prostoru ter obvezno opremo, ob tem pa še količino goriva v posodi in plina v jeklenkah ter tudi to zapišite na pogodbo, da ob vračanju vozila ne bo nevšečnosti.

  • Najemodajalec vam bo verjetno podrobno razložil, kako se uporabljajo naprave, vgrajene v bivalnem prostoru (plinska, vodna in električna napeljava, kuhalnik, hladilnik, peč za ogrevanje notranjosti in vode …). V nasprotnem primeru ga na to opomnite vi, prav nič odveč pa ne bo, če si boste stvari tudi zapisali.

  • Avtodom ni osebni avtomobil, v katerega se usedemo vsak dan, zato se vožnje z njim lotite skrajno previdno. Težave niso le višina (nadvozi), širina (ozke ceste) in dolžina (parkiranje) vozila, ampak tudi velike stranske površine (občutljivost za bočni veter), čezmerna obtežitev (v tujini avtodome tehtajo enako kot tovornjake in zagrožene kazni v primeru prevelike teže so precejšnje), visoko težišče (bočna nagibanja v ovinkih), slabe ceste (vzdolžna nihanja) …

  • Prenočujte v kampih ali na parkiriščih, ki so posebej urejena za postanke avtodomov, predvsem pa na varnih območjih. Zgodbe o vlomih v avtodome, medtem ko ‘domači’, omamljeni z uspavalnim plinom, trdno spijo, niso redke.

  • V primeru nesreče obvezno pokličite policijo, izpolnite Evropsko poročilo in o nesreči nemudoma obvestite najemodajalca.

  • Držite se dogovorjenega termina za vrnitev avtodoma. S tem boste olajšali delo najemodajalcu, stranki, ki bo vozilo prevzela za vami, boste zagotovili miren začetek dopusta, sebi pa zmanjšali nepotrebne dodatne stroške.