EKO uporabni nasveti: Varčna vožnja

Eko je 'in'. Avtomobilski proizvajalci so to že sprejeli, in če so še pred kratkim vlogo paradnih konjev v njihovih ponudbah igrali največji in najpožrešnejši modeli, jim danes primat ­jemljejo manjši in predvsem varčnejši avtomobili. Skrajni čas torej, da na 'eko' preklopimo tudi mi. Spodaj boste našli deset nasvetov, kako učinkovito zmanjšati porabo svojega jeklenega ­konjička, znižati stroške goriva in v zrak izpustiti manj škodljivih snovi.

20. 3. 2010

Izberite primeren avtomobil

Rešitev je preprosta; če živite v mestnih središčih in večino kilometrov opravite po mestnih ulicah, raje kot o velikem in dizelsko gnanem avtomobilu razmišljajte o manjšem z bencinskim motorjem v nosu. Z njim boste okretnejši, stroški nakupa in vzdrževanja bodo nižji in izpusti manjši.

Načrtujte pot

Preden se odpravite v mesto, si sestavite seznam opravkov za tisti dan in jih načrtujte tako, da si bodo sledili v kar najbolj logičnem zaporedju. Tako boste prihranili čas, zmanjšali stroške za gorivo in v ozračje izpustili manj škodljivih snovi.

Enako velja za daljše poti: vedno izberite časovno najkrajše in tiste ceste, ki vas bodo do cilja pripeljale s čim manj ustavljanji.

Preverjajte tlak v gumah

Prenizek tlak v gumah ne vpliva le na slabšo lego avtomobila na cesti in posledično na slabšo varnost, ampak tudi na večjo porabo goriva in obrabo gum.

Da bi se izognili tem nevšečnostim, vsaj enkrat mesečno preverite stanje zraka v gumah in poskrbite za njihovo redno menjavo. Letne gume niso namenjene vožnji v zimskih razmerah in obratno!

Stran z odvečno težo

Eden od glavnih izzivov inženirjev pri razvoju okolju prijaznejših avtomobilov je tudi, kako obstoječim zmanjšati maso in jih narediti bolj aerodinamične.

Razmišljajte po inženirsko in odstranite prtljažnik s strehe, kadar ga ne potrebujete, umaknite iz prtljažnika vso odvečno navlako in med vožnjo pri večjih hitrostih zapirajte stekla ter za dotok svežega zraka (toplega ali hladnega) raje uporabljajte prezračevalni sistem.

Redno servisirajte

Včasih je bilo treba redne servise obiskovati na vsakih 10.000 prevoženih kilometrov, kar je bilo številnim odveč. Danes sodobni avtomobili zahtevajo servise na vsakih 20.000 ali celo 30.000 kilometrov.

Staro olje, zamazani filtri in obrabljene svečke pri bencinskih motorjih vplivajo na večjo porabo goriva, zato jih menjavajte po priporočilih proizvajalca.

Ugašajte motor

Sodobni motorji z vgrajenimi sistemi start–stop to naredijo samodejno, zakaj ne bi tega počeli tudi vi?

Ko je motor ogret in doseže delovno temperaturo, ga na križišču z rdečo lučjo preprosto ugasnite in ponovno zaženite, tik preden se prižge zelena. Presenečeni boste, koliko goriva lahko prihranite na ta način.

Pospešujte odločno

Tisti, ki trdijo, da je najbolj gospodarno nežno in neodločno pospeševanje, se motijo. V praksi velja, da je treba stopalko za plin pohoditi do dveh tretjin njenega giba, pretikati v zgornjem območju največjega navora motorja, vsi, ki hočete postati pravi mojstri sodobnih tehnik vožnje, pa se naučite ob tem še sprehajanja skozi lihe oziroma sode prestave (1, 3, 5 ali 2, 4, 6). Sodobni motorji zaradi svoje navorske moči to zmorejo.

Vozite tekoče in enakomerno

Ko dosežete želeno hitrost, čim hitreje prestavite v najvišjo prestavo. Manjše število motornih vrtljajev zagotavlja manjšo porabo goriva. Vaša vožnja pa bo postala resnično varčna šele, če bo tudi tekoča in enakomerna.

Torej budno spremljajte promet pred seboj, dovolj hitro popustite stopalko za plin, ko zagledate kolono pred seboj, odstopite prostor avtomobilu, ki se vključuje na avtocesto, in zavijte na prehitevali pas, kadar je to potrebno, predvsem pa se izogibajte nepotrebnim zaviranjem in grobim pospeševanjem.

Izogibajte se kratkim razdaljam

Kadar se odpravljate po opravkih v bližini doma ali službe, premislite, ali poti, ki jo morate opraviti, ne bi hitreje prehodili ali prekolesarili. Raziskave kažejo, da se ljudje nemalokrat usedemo v avto tudi, ko se moramo odpeljati le nekaj sto metrov. Prav te poti pa so, ko gre za porabo goriva in izpuste, daleč najbolj škodljive.

Uporabljajte sisteme

Sodobni 'eko' avtomobili se danes hvalijo z izboljšano aerodinamiko, podaljšanimi prestavnimi razmerji v menjalnikih, gumami z zmanjšanimi kotalnimi upori … pa tudi s sistemi, ki vozniku pomagajo aktivno zmanjševati porabo goriva.

Eden teh je zagotovo prikazovalnik optimalne prestave. Pri Fiatu so šli še korak dlje in razvili program eco:Drive, ki beleži način vaše vožnje ter vas obvešča o njem. Za tiste, ki tega nimate, pa bi želeli imeti, so podobno zadevo razvili tudi pri Garminu.

Imenuje se ecoRoute hd, njegovo bistvo se skriva v majhnem modulu, ki ga vgradite v vozilo, z njim pa se vaša navigacijska naprava spremeni še v vlogo diagnostičnega orodja z bogatim naborom uporabnih podatkov.

Matevž Korošec, foto: Aleš Pavletič