Kako se izogniti gneči na hrvaških cestah in avtocestah? S temi preprostimi nasveti…

30. 6. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Se tudi vi to poletje odpravljate na Hrvaško, pa vas že zdaj skrbijo zastoji na poti proti morju?

Na Hrvaškem se obeta ukinitev cestnin, ki naj bi jih s koncem leta nadomestil sistem elektronskih vinjet. Tudi cene cestnin, po zadnjih podatkih, ostajajo nespremenjene. Za pot od Zagreba do najjužnejšega izvoza z avtoceste (Čarapine) boste tako odšteli 30,60 evra. Tudi prečkanje mostu na Krku in Peljaški most ostajata brezplačna, prav tako boste brez plačila lahko prevozili tudi predor sv. Ilije, ki vodi na Makarsko riviero.

Profimedia

Kljub schengenskemu območju, katerega del je tudi Hrvaška, pa se v sezoni pričakuje kar nekaj zastojev. Tudi na mejah. Predvsem na bližnjih cestninah, kjer so predvideni večji zastoji. Precej enostaven način, kako se izogniti čakanju v vrsti so brezkontaktni ENC sistemi, ki omogočajo prehod cestninskih postaj po ločenih pasovih brez plačila. ENC lahko kupite prek spleta ali neposredno na cestninski postaji. Sama naprava stane 15 evrov, v paketu in z naročnino pa manj.

Profimedia

Za paket S boste sicer odšteli 60 evrov (njegova vrednost je 57,50 evra, za napravo pa boste v tem primeru odšteli le 2,5 evra). Cestnina preko ENC je sicer za kar 21% ugodnejša. S paket pa ne bo zadostoval za pot do Dubrovnika. Za obširnejša paketa M in L boste sicer odšteli nekaj več, za M recimo 90 evrov, a boste za to ceno lahko vnovčili za 95,84 evra cestnin (vključen je tudi ENC sistem v vrednosti 15 evrov).

Prednost je, da naprava ni vezana na vozilo, ampak na lastnika. Če dobroimetja ne porabite, ga boste porabili kdaj drugič ali pa ga bodo za pot na morje uporabili vaši bližnji. ENC velja pet let, dobroimetje na njem pa lahko polnite tudi prek aplikacije.

Profimedia

Kdaj ne potovati na Hrvaško?

Večina turistov se na pot odpravi v petek zvečer ali soboto zjutraj. Posledično je največ gneče na cestah pričakovati v petek popoldan in zvečer ter skozi celotno soboto. Največje zastoje je pričakovati zadnji vikend julija (22.–23. julij) in naslednja dva vikenda (29.–30. julij in 5.–6. avgust), torej v tako imenovani glavni sezoni. Strokovnjaki zato svetujejo, da se na pot odpravite v sredo ali četrtek ter se tako izognete vikendom. Tudi nedelje morda niso slaba izbira, če se vikendu nikakor ne morete izogniti.