Če klimatska naprava odpove poslušnost, upoštevajte teh pomembnih 5 nasvetov!

12. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli
Če klimatska naprava odpove poslušnost, upoštevajte teh pomembnih 5 nasvetov! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj storiti, če na vrhuncu poletne vročine odpove avtomobilska klima?

Okvara klimatske naprave na vrhuncu poletne vročine ni le neprijetna, ampak lahko tudi nevarna. Še posebej za otroke, hišne ljubljenčke in starejše. Zadrževanje v razgretem avtomobilu lahko vodi v vročinski udar, zato je skrajni čas, da ukrepate.

Če torej vaša klimatska naprava ne deluje ali če vaš avtomobil nima klimatske naprave, moramo vozniki zagotoviti, da temperatura ostane območju udobja. Toda kako to storiti? Četudi vam klimatska naprava v vozilu odpove sredi poletja, boste ob pomoči spodnjih nasvetov ostali vsaj približno ohlajeni.

Profimedia

Pustite okna odprta

Eden izmed najučinkovitejših načinov za hlajenje avtomobila brez klimatske naprave je, da pustite okna odprta. S tem boste spodbudili kroženje zraka, kar lahko zmanjša temperaturo v notranjosti vozila. Med vožnjo ustvarite prepih, tako da odprete nasprotna okna, na primer sprednje levo in zadnje desno okno. To bo omogočilo boljšo ventilacijo in pripomoglo k hitrejšemu hlajenju.

Izogibajte se vožnji v največji vročini

Če je mogoče, se izogibajte vožnji v času največje vročine, običajno med 11. in 16. uro. Poskusite načrtovati svoje poti zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so temperature bolj prijetne.

Parkirajte v senci

Vedno, če je mogoče, parkirajte svoj avtomobil v senci. To lahko znatno zmanjša temperaturo v notranjosti vozila. Če naravne sence ni na voljo, razmislite o uporabi senčnikov za avtomobilska stekla ali parkiranju v garaži. Senca lahko zmanjša notranjo temperaturo avtomobila za več stopinj, kar je v vročih dneh lahko ključnega pomena. 

Profimedia

Oblecite se lahkotno

Oblecite se v lahka in zračna oblačila, ki omogočajo dobro kroženje zraka in odvajanje vlage. Izogibajte se temnim oblačilom, ki absorbirajo toploto, in raje izberite svetla oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali lan. Lahka oblačila vam bodo pomagala ohraniti občutek svežine in zmanjšala tveganje za pregrevanje.

Uporabite senčila za avtomobilska stekla

Uporaba senčil za avtomobilska stekla je preprost in učinkovit način za zmanjšanje toplote v notranjosti vozila. Senčila odsevajo sončne žarke in preprečujejo, da bi se notranjost avtomobila pregrela. Namestite jih na sprednje in zadnje steklo ter na stranska stekla, da zmanjšate neposreden vpliv sončnih žarkov. Tako boste ustvarili bolj prijetno in hladno okolje v vozilu.

Preberite še: