Nasveti: Kako na pot?

Pred potovanjem se splača narediti seznam stvari, ki bi jih bilo dobro vzeti s seboj oziroma jih upoštevati. Lahko da boste delovali preveč pedantni, vendar boste le premišljeni. Zakaj bi imeli pokvarjene počit­nice, če se temu lahko izognete?

2. 7. 2008

Nikar ne čakajte na zadnji dan pred dopustom, da boste potem kar na pamet zmetali v potovalke vse najnujnejše potrebščine. Tak scenarij se bo verjetno končal s paniko, da ste kaj pozabili, in z občutkom, da ste si na ramena naložili preveč. Najhuje pa bi bilo, če bi pozabili na kakšno pomembno zadevo in bi zaradi tega imeli pokvarjene počitnice. Tega si pa ne želite, kajne?

Vozniško in prometno, prosim.

S seboj ne pozabite vzeti osebne izkaznice, potnega lista (zunaj EU) oziroma vizuma, če odhajate v bolj eksotične kraje. Seveda velja biti pred odhodom na Hrvaško še posebno pozoren, če so z vami otroci, ki ne potujejo s starši, saj potrebujete overjeno pooblastilo. Vzemite s seboj zdravstvene izkaznice, zelo priporočljivo pa si je pred odhodom v tujino urediti dodatno zavarovanje (Adriatic Slovenica ? Coris, Triglav – Mercur Assistance, Vzajemna – Elvia . . ). Če na potovanje odrinete z avtomobilom, je dobro narediti mednarodno vozniško dovoljenje (AMZS), še prej pa preverite, do kdaj je vaš jekleni konjiček registriran in ali imate v avtomobilu odsevni brezrokavnik, ki je obvezna oprema v več državah, zeleno karto in evropsko poročilo o prometni nezgodi.

One vedo, kam

Vedno več nas ima v avtu serijsko vgrajene ali dodatno kupljene navigacije, ki so na neznanih cestah vredne vsakega evra, ki smo ga odšteli. Najbolje je, da si že prej vtipkate točen naslov ter ga daste med priljubljene, da vam tega ne bo treba delati tik pred odhodom, ko bo vsa družina že precej nestrpna. Seveda je tudi pri najboljših navigacijah vedno pametno vzeti s seboj še kakšen klasičen zemljevid, saj previdnost ni nikoli odveč. Če ga nimate, ga lahko kupite na vsaki bencinski črpalki.

Zdravila, prva pomoč

Prva pomoč v avtomobilu je že dobra rešitev, vendar je dobro vzeti s seboj še tablete proti slabosti (sploh pri dolgotrajni vožnji), zdravila proti driski, tablete proti alergiji, toplomer, zdravila proti vročini, mogoče celo kakšen preparat, ki olajša težave pri sončarici. Seveda se dobro oborožite s kremami za sončenje, predvsem pa se izogibajte čezmernemu sončenju. Najprej uporabljajte čim višji faktor, nato pa vedno nižjega, da ne boste prišli z morja bledi.

Noč ima svojo moč

Čeprav pravijo, da ima noč svojo moč, predvsem pa je takrat najlepše mirno spati, je na pot najbolje oditi sredi noči. Takrat je sveže, otroci spijo in vožnja je zato manj stresna. In tudi žena je ponoči manj zgovorna, da ne rečemo tečna, torej nočna vožnja pogosto odtehta neprespano noč voznika. Nikakor pa ne odhajajte na pot med najbolj prometno obremenjenimi konci tedna, saj se takrat ne boste vozili, temveč boste v avtomobilu kar stanovali. Na naslednjih straneh v prilogi boste izvedeli, kdaj pri DARS-u pričakujejo največje gneče.

Nikar ne potujte v savni

Če vaš avtomobil nima klimatske naprave, morate biti še posebej previdni oziroma se temeljiteje pripraviti za pot. S seboj vzemite ogromno tekočine, ki naj ima primerno temperaturo (tudi po večurnem čakanju v razbeljeni pločevini), predvsem pa poskrbite za senčnike, ki bodo obvarovali vaše najmanjše. Seveda se vsem naštetim nevšečnostim lahko izognete, če odpotujete ponoči.

Prtljaga v dveh nadstropjih

Ni vam treba delati doktorske disertacije, vendar pa vseeno pazljivo naložite prtljago. Najbolje je, da najmanj pomembne stvari zložite spodaj, tiste, ki jih boste mogoče potrebovali, preden pridete na cilj, pa v zgornjo polovico prtljažnika. Seveda pomislite tudi na najhujše, zato varnostnega trikotnika in prve pomoči nikar ne 'zadelajte' čisto spodaj. Prtljaga naj bo v primernih potovalkah, da boste pri morebitni menjavi gume lažje spraznili prtljažnik in tako prišli do nadomestne gume. Če ni dovolj prostora v prtljažniku, uporabite prostor med sedeži oziroma pri nogah zadnjih potnikov, nikoli pa ne položite stvari na zadnjo polico, saj te pri polnem zaviranju ali trku postanejo pravi izstrelki, ki po navadi priromajo naravnost v vašo glavo. Če vam prostora res primanjkuje, si raje nabavite ali sposodite strešni kovček, ki naj bo primeren za vaš avtomobil in strokovno pritrjen. Pri tem velja upoštevati podatke o nosilnosti tega kovčka in o hitrostni omejitvi pri njegovi uporabi!

Kuža, muca, kuščar?

Seveda je lepo in pogosto tudi zaželeno, da svoje hišne ljubljenčke vzamete s seboj na morje. A ker tudi vaše hišne zverinice (bolj ali manj) težko prenašajo vožnjo, poskrbite za pogosta ustavljanja, primerno količino vode in hrane ter – če je res hudo – tudi za posebna zdravila proti slabosti, ki jih dobite pri veterinarju ali v specializiranih trgovinah. Pred odhodom pa predvsem poskrbite, da bo vaš hišni ljubljenček potoval varno in udobno ? v omreženem prtljažniku ali posebnem zaboju za prevoz majhnih živali.

Videti in biti viden

Pred potjo domov z vetrobranskega stekla ne pozabite očistiti pokopališča mrčesa in pa smole, ki se je na šipi nabrala med počivanjem v kampu. Nikar ne čistite z bencinom ali razredčili na nitro osnovi, temveč raje kupite posebna čistila, ki jih dobite v specializiranih trgovinah in pogosto tudi na bencinskih črpalkah. In nikoli ne drgnite po vetrobranskem steklu s pregrobimi (ali celo žičnimi) gobicami. Vselej imejte prižgane zasenčene luči, tudi podnevi in tudi tam, kjer sicer niso zakonsko predpisane.

Kratki nasveti .

Kaj prej . .

Gume

Preden odrinete na pot, preverite stanje vaših gum. Če so slabe ali celo zimske, si kupite dobre letne, saj morate upoštevati, da je avtomobil v stiku s cestiščem le na nekaj kvadratnih decimetrih. Če imate dobre gume, pa samo preverite tlak v njih, a takrat naj bodo mrzle, saj se tlak pri pregretih gumah poviša, zato bi jih lahko premalo napolnili. Kadar je tlak v gumah prenizek, se poveča poraba goriva, večji je hrup, predvsem pa se gume bolj obrabljajo, vožnja z njimi pa je nevarnejša (daljša zavorna pot, zanašanje v ovinkih! ). Ne pozabite tudi pregledati nadomestno gumo, saj vam prazna ne bo veliko pomagala.

Tekočine pod motornim pokrovom

Preverite nivo motornega olja, prekontrolirajte količino hladilne tekočine in predvsem pokukajte, v kakšnem stanju je vaš akumulator (načeloma je njegova življenjska doba pri normalnem vzdrževanju pet let). Olje in hladilno tekočino po potrebi dodajte ali zamenjajte. Če niste sam svoj mojster, je bolje, da svojega jeklenega konjička odpeljete na pooblaščeni servis na preventivni pregled.

Tekočina za šipe

Preden pohodite plin, preverite, koliko tekočine za pranje vetrobranske šipe še imate. Na primeren dodatek k vodi se spomnimo predvsem pozimi, da nam voda ne bi zmrznila, vendar pa je tudi poleti pametno primešati čistilno sredstvo, ki bolje odstranjuje mrčes in drugo umaza­nijo. Ne pozabite zamenjati še obrabljenih brisalnikov!

. . in kako pozneje?

Prazen akumulator

Če se motor noče zagnati, je verjetno kriv prazen akumulator ali pokvarjen zaganjalnik. Če je prazen akumulator, se motor od zagonu zavrti, ne more pa se zagnati, v drugem primeru pa je popolnoma nem. Pri praznem akumulatorju si lahko pomagamo s premostitvenimi kabli in sosedovim akumulatorjem, lahko pa avtomobil preprosto porinemo. Pred neprostovoljno telovadbo pazite, da bo sklenjen tokokrog v kontaktni ključavnici, sklopka dobro stisnjena in druga prestava pripravljena. Pri primerni hitrosti pa le spustite sklopko in pohodite plin ter upajte, da se bo motor prebudil iz spanca.

Napačno gorivo

Na žalost se kljub visoki tehnologiji naših avtomobilov še vedno lahko zgodi, da se – raztreseni ali utrujeni – zmotite pri nalivanju goriva. Če imate bencinski motor, lahko pri manjši količini plinskega olja mirno odpeljete dalje, pri sodobnih turbodizlih pa se zamašijo natančni injektorji, zato je škoda večja. Če ste napolnili polno posodo z napačnim gorivom, vam odhod na servis žal ne uide.

Ključ

Ne boste verjeli, koliko ljudi izgubi ključ svojega avtomobila, zato ne imejte nadomestnega ključa pripetega na isti obesek kot originalnega, še manj ga imejte skritega v več sto ali tisoč kilometrov oddaljenem domu, saj vam tam ne pomaga veliko. Vzemite ga s seboj in ga skrbno pospravite nekam, kjer bo varen in pri roki, če ga boste potrebovali.

Aljoša Mrak, foto: Aleš Pavletič