Ne dovolite, da vas pusti na cedilu

Poletje je čas dopustov, ko največ potujemo. Takrat uporabljamo tudi najdaljše poti, ki pa so izvrstna priložnost, da nas jekleni konjiček pusti na cedilu. Ne dovolite, da se to zgodi! Kako torej pripraviti avtomobil za vožnjo na dopust?

8. 6. 2009

Obvezno redno vzdrževanje

Prvi korak k brezskrbni poti na dopust je zagotovo redno vzdrževanje avtomobila. Z avtomobilom ravnajte kot dober gospodar, redno ga vozite na servisne preglede, vaš stil vožnje pa naj bo pločevini čim bolj prijazen. Vožnje in parkiranja na robnikih se izogibajte, saj to povzroča škodo na podvozju in gumah. Lahko se zgodi tudi, da se bo ta del avtomobila pokvaril ravno na daljši poti, ko so obremenitve največje.

Pred potjo

Pravijo, da je avtomobil dober in varen, kot so dobre in varne njegove gume. To je tudi zadnji del avtomobila, na katerem je priporočljivo varčevati. Zatorej, če imate na avtomobilu še zimske gume, jih pred dopustom vsekakor zamenjajte za dobre letne, saj so te namenjene vožnji pri višjih temperaturah, posledično je vožnja z njimi bolj varna in tudi bolj gospodarna, saj avtomobil porabi manj goriva. Pogoj so seveda letne gume enakih dimenzij kot zimske, poleg tega morajo biti dovolj dobro ohranjene (če seveda niso nove).

Pred potjo na dopust nujno preverite tlak v gumah, in to pri hladnih. Tlak je pri pregretih gumah višji in lahko vas prevara, da jih boste premalo napolnili. Prenizek tlak v gumah pomeni večjo porabo goriva, več hrupa, večjo obrabo in manj varno vožnjo. Ne pozabite še na rezer­vno gumo. Izpraznjena in prestara vam ne bo koristila, ko jo boste morali uporabiti. Pri polnjenju gum upoštevajte navodila proizvajalca, ki navaja različna polnjenja glede na obtežitev avtomobila. Podatek o priporočljivem tlaku boste našli večinoma na vratih (nalepka), ne spreglejte pa razdelka o tem v navodilih za uporabo.

Tekočine

Ne samo, da moramo potniki med vožnjo spiti dovolj tekočine, posebej voznik, da ostane zbran za volanom, tudi avtomobil jih potrebuje za svoje delovanje. Še pri hladnem motorju preverite količino motornega olja in ga po potrebi dolijte (do maksimalnega nivoja, ne več), nič pa ne bo narobe, če ga boste nekaj vzeli s seboj, če motor porabi več motornega olja.

Preverite tudi količino hladilne tekočine in jo po potrebi dolijte. Ne pozabite tudi na sredstvo za pranje vetrobranske šipe in zadnje šipe (če je zadaj brisalnik) – posoda naj bo povsem polna, koristno pa bo tudi, če boste nekaj rezerve vzeli s seboj. Za boljše odstranjevanje mrčesa pa bo zelo koristno, če boste vodi dodali malo čistilnega sredstva.

Še obhod

Pred potjo preverite še stanje akumulatorja. Ti pri rednem vzdrževanju vzdržijo do pet let, pri nekaterih pa je preverjanje močno olajšano na podlagi simbolov (rdeča barva pomeni slabo stanje, zelena pa dobrega). Preverite tudi brisalnike in po potrebi zamenjajte gumo. Tudi vse šipe je treba po potrebi očistiti, da bo vidljivost med vožnjo kar najboljša. Naj vam nekdo pomaga preveriti, ali svetila delujejo pravilno (stopite na zavoro, vključite smernike, prižgite meglenke …), ne pozabite pa na nujno opremo, kot so žarnice, komplet prve pomoči, orodje za menjavo gume, varnostni trikotnik in odsevni jopič.

Koristno

Priskrbite si tudi koristne informacije za primer odpovedi avtomobila. Da bi kar najbolje spali, lahko pri avtomobilskih zavarovalnicah ali AMZS sklenete ustrezno zavarovanje, ki poskrbi, da okvarjen avtomobil ne pokvari počitnic.

www.svetovalnica.net