Obvladajte vozilo

Precej ljudi v povprečju preživi na cesti veliko časa, zato se je treba varnosti ne samo zavedati, ampak zanjo tudi kaj narediti. Dober in varen avtomobil namreč še ne pomeni, da se vam v morebitni nesreči ne more zgoditi nič hujšega. Z izurjenostjo in posledično pravimi reakcijami lahko nesrečo tudi preprečite.

20. 3. 2009

Trening varne vožnje

V Sloveniji imamo že nekaj mesecev končno dva prava tečaja varne vožnje, ki potekata na za to zgrajenih poligonih. Na obeh – Španikovem v Murski Soboti in AMZS-jevem na Vranskem – tečajnike urijo pri avstrijskih in nemških avto-moto klubih izšolani slovenski inštruktorji. Časov, ko smo morali po ustrezno profesionalno znanje obvladovanja vozila v kritičnih trenutkih v tujino, je tako nepreklicno konec.

Najprej teorija …

Inštruktorji v učilnici teoretično pojasnijo vzroke za zanašanje in zdrs vozila, razložijo pomembnost gum, način delovanja pogona in zavor ter vse drugo, kar je pomembno za vožnjo. Posvetijo se tudi stabilizacijskemu sistemu ESP, zavornemu ABS, sodobni varnostni tehnologiji, menjavanju voznih pasov ipd.

… in potem praksa

Inštruktorji vam najprej pokažejo pravilen položaj za volanom, nato pa na samem poligonu z različnimi sistemi simulirajo vožnjo po suhi, mokri, zasneženi, delno zasneženi in delno mokri podlagi, na hidravlični plošči vozilu odnese zadek, ki ga morate obvladati. V praksi v nadzorovanih okoliščinah izkusite prekrmarjenost (zdrs zadnjega dela vozila), podkrmarjenost (zdrs prednjega dela vozila) in splavanje (akvaplaning) vozila, inštruktorji pa vas podučijo o pravilnem ravnanju v takšnih nevarnih okoliščinah.

S svojim ali najetim vozilom?

Lahko sicer vadite z njihovim vozilom, toda »zaželeno je, da pridete s svojim, saj tako spoznate, kako se vaše vozilo odziva tudi na najslabših podlagah in v najhujših situacijah. Izkusite, kako avtomobil zavira, spoznate gume in delovanje sistema ABS, pomen in učinkovitost elektronskih stabilizacijskih programov, « pravi Brane Legan, inštruktor AMZS za poučevanje varne vožnje, ki se skupaj z drugimi inštruktorji pri vadbi posveti vsakemu tečajniku posebej.

Inštruktorji spremljajo tečajnikovo izvajanje nalog iz posebnih kabin, s tečajnikom pa so povezani po radijski zvezi. Legan poudarja, da so tečaji varne vožnje odlična priložnost za učenje tudi na napakah drugih, ki pa na učnem poligonu ne zahtevajo ne zlomljenih kosti ne zvite pločevine.

Inštruktor opaža vedno večje zanimanje za takšne tečaje. Ti potekajo čez vse leto, saj to omogoča tehnika na poligonu. Vgrajene so namreč ogrevane šobe za brizganje vode, s katerimi tudi pozimi ustvarijo drsečo podlago in ovire (vodni curki simulirajo pešce, druga vozila ipd.), ki se jim je treba izogniti. Sredi poletja pa lahko simulirajo poledico, tečajniki pa nazorno spoznajo razlike pri oprijemu tako na spolzki podlagi kot na po­vsem suhi cesti.

Zbijanje kazenskih točk

Po zakonu se sme »voznik, ki doseže ali preseže 13 kazenskih točk, pa ne preseže 17 kazenskih točk, /…/ udeležiti seminarja, katerega program obsega vsebine o varnosti cestnega prometa in o socialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu in vadbo varne vožnje. Po uspešno zaključenem seminarju se vozniku, enkrat v dveh letih, izbrišejo iz evidence 4 kazenske točke.« O podrobnostih se pozanimajte v enem od centrov varne vožnje.

Priporočamo!

Tečaja varne vožnje bi se moral udeležiti vsak voznik, saj v nadzorovanih okoliščinah spozna in preizkusi tako svoje sposobnosti kot odzivanje vozila. Pridobljeno znanje je neprecenljivo, saj dejansko rešuje tudi življenja. Brane Legan poudarja, da daje na tečaju varne vožnje velik poudarek predvsem predvidevanju možnih nevarnosti. »Osnova za varno vožnjo in stabilnost vozila je vozišče. Ni pomembno le speljevanje in doseganje hitrosti, ampak so zelo pomembne okoliščine za zaviranje in za vožnjo v ovinek ter spreminjanje smeri.«

Tečajev se udeležujejo stari in mladi, motoristi, avtomobilisti, vozniki tovornjakov, avtobusov … Pri Španiku imajo tudi poligon za spoznavanje zmožnosti štirikolesnega pogona.

Centra varne vožnje

Kje: AMZS (Vransko), Španik (Murska Sobota)

Internet: www.amzs.si, www.trening-varne-voznje.si

Telefon: 08/200-29-00, 02/534-84-96

AMZS

Osnovni tečaj: 162–180 eur

Nadaljevalni tečaj: 162–180 eur

Izpopolnjevalni tečaj: 180–200 eur

Španik

Enodnevni trening: 95 eur

Dvodnevni trening: 171 eur

Tridnevni trening: 228 eur

»Off-road« trening: 179 eur

(www.svetovalnica.net)