Od 15. novembra obvezna zimska oprema

Gume so zadnji člen, pri katerem je vredno varčevati. Zaradi neustreznih obuval lahko vaš jekleni konjiček hitro izgubi tla pod kolesi, posledice pa so lahko katastrofalne.

24. 10. 2010

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. Pod zimsko opremo spada ali komplet štirih zimskih gum z oznako M + S z minimalno globino profila 3 milimetre ali komplet letnih gum z enako minimalno globino profila in s pripadajočimi snežnimi verigami za pogonski kolesi.

Zimskih gum ne nameščate na svoje jeklene konjičke le zaradi zakona, ampak predvsem zaradi varnejše in zanesljivejše vožnje. Budno spremljajte tudi vremensko napoved, saj lahko sneg pobeli ceste še pred 15. novembrom ali v drugi polovici marca, torej zunaj zakonsko določenega obdobja obvezne vožnje z zimsko opremo. Tudi za vremenske razmere v tem času zakon velja, saj navaja, da morajo biti v zimskih razmerah vozila ustrezno opremljena.

Kazni

Če vas ustavi policist in ugotovi, da v zakonsko določenem obdobju ali v za to potrebnih razmerah vaš avtomobil ni ustrezno zimsko opremljen, vas lahko kaznuje z denarno kaznijo 120 evrov. To je mila kazen, saj vas lahko kaj hitro doleti globa v višini 400 evrov, če z neustrezno opremljenim vozilom obtičite nekje na cesti in ovirate promet.

Zakaj menjava gum

Letne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj je njihova zmes drugačna. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami hitro zanese, posebej nevarno pa je po zasneženi cesti voziti v klanec, ko lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti, nesreča pa je v veliko primerih neizogibna.

Nakup

Gumarski proizvajalci svetujejo, naj vozniki menjajo zimske gume na vsaki dve leti, saj se gume pozimi obrabljajo hitreje, posebej ko ni tako hladno, postanejo pa tudi vedno bolj trde. Gumena zmes letnih gum pri temperaturah blizu ničli otrdi in izgubi prožnost, s tem pa tudi oprijem. Ker je menjava na vsaki dve leti za marsikoga prehud finančni zalogaj, je modro upoštevati priporočilo, da se gume menja na največ vsakih pet let, seveda pa je njihovo stanje odvisno od mnogo dejavnikov, predvsem od načina vožnje in prevožene kilometrine.

Načeloma je uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi upravičena že, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. Na trajnost gum vpliva tudi njihovo hranjenje. Nikar jih ne hranite v pokončnem položaju, saj se lahko ukrivijo. Gume hranite v temnem prostoru, lahko tudi pri vulkanizerju, saj jih mnogo ponuja prav to možnost, nekateri tudi brezplačno.

Gume največkrat uničujemo tudi z neustreznim tlakom, preobremenitvijo vozila, neprijaznim slogom vožnje (hitro skozi ovinke, sunkovita pospeševanja in zaviranja ipd.) in z okvarjenim podvozjem. Pred nakupom novih je priporočljivo preveriti vse ponudbe, saj akcijskih ne manjka, posebej ugoden pa je nakup po spletu.

Lahko se oglasite tudi pri vulkanizerju oziroma prodajalcu gum in poizveste več o ceni. Klasično kupovanje je marsikomu bliže, saj je stik med prodajalcem in kupcem pristnejši, reklamacije pa načeloma hitreje rešljive. Praviloma je nakup gum cenejši pred sezono.

Katere gume?

Oznaka M + S pomeni, da gre za različico gum za Mud in Snow (blato in sneg). Nekatere gume imajo dodano tudi snežinko. Te gume izpolnjujejo posebne kriterije glede ravni oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah. Kupujte le gume, katerih dimenzija je določena v homologaciji vozila, saj imate lahko zaradi neustreznih dimenzij tehnične ali zakonske (policija) težave.

Ne kupujte starih gum: na vsaki gumi so številke, ki pomenijo teden in leto, v katerem je bila guma izdelana. Če ne veste, katere gume bi namestili na svojega jeklenega konjička, poglejte teste in se o izkušnjah pogovorite z znanci, prijatelji in prodajalci gum.

Več koristnih informacij: