Svetujemo: menjava zimskih gum

V Sloveniji je od 15. novembra do 15. marca obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila, vendar zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je zimska oprema obvezna tudi pred ali po tem datumu, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo.

8. 11. 2017

Za vas smo pripravili test zimskih gum za sezono 2017/18, kjer sta se kot najboljši izkazali znamki Continental in Dunlop: Test zimskih gum 2017/18

Osnova zakonu ustrezne zimske opreme so zimske pnevmatike z oznako M+S (mud+snow oziroma nemško Matsch & Schnee), ki morajo biti nameščene na vseh štirih kolesih, ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v poriboru vozila. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste (poletne ali zimske) in zgradbe (radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorca tekalne površine). Ob tem velja poudariti, da oznako M+S najdeno tudi na celoletnih gumah. Z njimi je avto sicer zakonsko ustrezen, a v snegu precej nebogljen. Prave zimske gume boste prepoznali po znaku snežinke v piktogramu gore in le tako označene gume so prave zimske gume!

Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od 4 let, saj se po tem obdobju ne glede na obrabljenost izgubi njihova sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Koliko je guma stara, nam pove oznaka DOT na njej. Gume, ki so bile narejene po letu 2000, imajo v oznaki štiri številke, tiste, ki so bile narejene pred tem datumom, pa imajo trimestno oznako. Na primer: če je na gumi oznaka DOT 4613, pomeni, da je bila guma narejena v 46. tednu leta 2013.

Sicer pa proizvajalci navajajo, da začne pnevmatiki starost teči šele, ko jo montiramo na kolo, v kolikor je bila prej pravilno skladiščena. Pod pravilno skladiščenje se šteje, da je guma na stojalu, da ni v stiku s kemikalijamo in da temperatura v skladišču ne niha preveč.

Globina profila (žlebov) na celotni tekalni površini tako letnih kot zimskih pnevmatik mora biti najmanj 3 milimetre, kar enostavno preverite s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok prav 3 milimetre.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V Sloveniji velja izjema pri zimski opremi za priobalno območje, to so ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo štejejo tudi 4 letne pnevmatike z najmanjšo globila profila najmanj 1,6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne.

Montažo pnevmatik je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da bo krmiljenje vozila natančno in da bo kolesje teklo naravnost ter točno, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se voznik, ki nima ustrezne zimske opreme, kaznuje z denarno kaznijo 40 EUR, če je zaradi prekrška onemogočen promet, pa s 500 EUR.

Uporabne povezave: