Poletna potepanja z avtomobilom: tega ne smete pozabiti!

Poletje je tu, z njim pa tudi načrtovanje počitnic in podaljšanih vikendov – na daljša in krajša potovanja pa se nas bo večina odpravila z avtomobilom. Veliko je lokacij, ki jih želimo obiskati, preden sedemo za volan, pa se moramo prepričati, da je naš avtomobil v odlični formi.

21. 6. 2019 | Promocijsko sporočilo

Največji del vzdrževanja avtomobila in priprave na počitniško sezono lahko opravite sami, s čimer lahko tudi prihranite – za vso potrebno avto-moto opremo lahko pobrskate na spletu. Predlagamo portal Ceneje.si, kjer lahko primerjate cene in ponudbe avto opreme in dodatkov v različnih domačih spletnih trgovinah. V samo nekaj klikih:


⦁ odkrijte najboljše ponudbe v kategoriji izdelkov Avto Oprema;
⦁ hitro poiščite najnižje cene za letne pnevmatike vseh proizvajalcev;
⦁ preverite ponudbe in cene za izdelke avtoakustike, avto opreme in GPS-enot;
⦁ pobrskajte po največjem izboru strešnih kovčkov, nosilcev za kolesa in drugih prtljažnikov in kovčkov za avtomobile;
⦁ prelistajte aktualne kataloge in letake in bodite na tekočem s ponudbami priljubljenih trgovin.


 
Pred odhodom na daljše potovanje nujno preverite in pripravite svoj avtomobil, da bo pot varna in udobna. Tu je nekaj preprostih nasvetov, ki vam lahko pomagajo.

Preverite datum na akumulatorju

Večino voznikov skrbi, da jih bo akumulator pustil na cedilu v zimskih mesecih, pozabijo pa, da je bolj verjetno, da ta odpove v poletni vročini. Če je vaš akumulator starejši od treh let, ga testirajte, seveda pa je možnost tudi nakup novega. Avtomobilski akumulator, ki je starejši od treh let, bo zagotovo treba kmalu zamenjati – in zadnja stvar, ki jo potrebujete na dopustu, je, da v ekstremni vročini obtičite na poti.


 
Namestite letne pnevmatike

Večina je to verjetno že storila, vseeno pa je vredno omeniti, da vožnja z zimskimi pnevmatikami v poletnih mesecih ni priporočljiva – tudi če ne načrtujete daljše vožnje. Visoke temperature vplivajo na kakovost pnevmatik in posledično na varnost vožnje, zato je menjava na letne pnevmatike lahko zelo pomembna. Če imate dovolj menjavanja, pa razmislite o celoletnih gumah. Strokovnjaki v vsakem primeru priporočajo uporabo zimskih pnevmatik pozimi in letnih v poletnih mesecih.


 
Poleg ustreznih sezonskih pnevmatik pred potovanjem obvezno preverite še stanje rezervne gume in orodja za menjavo, če ju imate.

Razmislite o GPS-navigaciji

Glede na dolžino poti, kako pogosto ste jo že prepeljali in kako dobro se znajdete v navigiranju, razmislite, ali potrebujete GPS-navigacijo, ki je na poti lahko neprecenljiva. V pomoč vam je seveda lahko tudi mobilni telefon, poskrbite pa, da imate pri roki vsaj polnilnik in stojalo za mobilni telefon.


 
Zamenjajte zračne filtre in preverite delovanje klimatske naprave

V poletnih mesecih je vožnja brez funkcionalne klimatske naprave lahko neznosna. Preden se odpravite na potovanje, se prepričajte o njenem delovanju. Če je potrebno, dodajte hladilno sredstvo, očistite ventilacijo, redno menjajte filtre in tako poskrbite za prijeten zrak med potovanjem.

Pakirajte pametno, če je potrebno, pa si omislite še kvaliteten strešni kovček

Med pripravami na potovanje hitro spakiramo cel kup nepotrebnih reči – še zlasti ko potujemo z avtomobilom in imamo na razpolago veliko prostora. Resnica pa je vseeno malo drugačna, zato moramo, tudi ko potujemo z avtomobilom, pakirati pametno in praktično. Ne pozabite, da boste na računu za gorivo zagotovo občutili tudi prenatrpanost avtomobila. Če potrebujete dodaten prostor, razmislite o nakupu strešnega kovčka ali prtljažnika ter drugih podobnih nosilcev. Ti so še posebno praktični za tiste, ki imajo radi aktivne počitnice in načrtujejo uporabo športne opreme, kot so kolesa ali kajaki.


 

Naj se avtomobil sveti od zunaj in od znotraj

Preden se odpravite na pot, operite avtomobil in očistite njegovo notranjost. Pot bo zagotovo bolj prijetna brez dodatnega nereda v avtomobilu. Če se odpravljate na daljšo pot, si pripravite prenosni hladilnik s pijačo in prigrizki. Improvizirajte in si pripravite majhen koš za smeti v avtomobilu – uporabite lahko kakšno plastično posodo iz kuhinje ali pa obesite vrečko, ki je več ne potrebujete. Ne pozabite pripraviti drobiža za cestnine ali prigrizke na bencinskih črpalkah. Dobro očistite luči in žaromete in poskrbite, da imate celosten komplet za prvo pomoč, trikotnik in odsevni jopič.

Pa srečno pot!