Prava pot

Zelo verjetno ste se že ali pa se še boste vprašali, katero avtomobilsko navigacijsko napravo kupiti. Univerzalnega odgovora ni, lahko pa vam pri nakupu svetujemo. V osnovi imate tri možnosti.

24. 2. 2009

Mobilni telefon z GPS-om

Prva možnost je nakup mobilnega telefona, opremljenega s sprejem­nikom GPS (na slovenskem trgu je takšnih 17, vse pa najdete v reviji Connect v Pregledu mobilnikov; cene v prosti prodaji se gibljejo od 335 do 743 evrov, v akcijah mobilnih operaterjev in ponudnikov mobilne telefonije so seveda lahko nižje) in z ustreznimi navigacijskimi programi (pri nekaterih mobilnikih je programska oprema že naložena, pri nekaterih jo je treba naložiti, po navadi brezplačno).

Prednost takšnega mobilnika je priročnost, saj je vedno z vami, z nakupom ustreznega nosilca pa ga lahko namestite tudi na armaturno ploščo vozila. Slabosti navigiranja z mobilnikom sta, prvič, majhnost prikaza (zaslon je običajno manjši kot pri navigacijskih napravah), in drugič, možni so dodatni stroški zaradi plačevanja naročnine na storitev in prenesene količine podatkov. Slednje vas pri uporabi v domači državi ne bo zelo udarilo po žepu, priporočamo pa previdnost v tujini.

Vgradni navigacijski sistem

Lahko je že del tovarniško vgrajenega zabavno-informacijskega sistema v avtomobilu (pri nakupu vozila ga lahko izberete na seznamu dodatne opreme, včasih pa je tudi del serijske opreme; lahko pa ga kupite naknadno in vgradite v avtomobil; cene so zelo različne, navadno višje od 1000 evrov) ali pa ga kupite na trgu (neodvisni proizvajalci Panasonic, Pioneer, Becker; od približno 500 evrov navzgor).

Slabost takšne rešitve je neprenosljivost, lahko pa je nezadovoljiva tudi kartografska pokritost naše regije ali pa zanjo sploh ni zagotovljena. Zato pred nakupom priporočamo, da se pri prodajalcu točno pozanimate, katere in kako podrobne zemljevide Slovenije dobite z vozilom. Pri nekaterih avtomobilskih znamkah, npr. Volkswagnu, Renaultu, Nissanu, Audiju, Škodi, je za to dobro poskrbljeno. Prednosti vgradnih navigacijskih sistemov pa so sama namestitev (ni motečih kablov ali nastavkov) in dodatne funkcije sistemov (glasba, video …).

Prenosna navigacijska naprava

Teh je na trgu že veliko, so prenosne in enako kot mobilni telefon se lahko uporabljajo tako pri avtomobilskem navigiranju kot pri pešačenju. Cene so različne, v skladu s tem so tudi različno opremljene in zmogljive. Ponudba se začne pri približno 120 evrih, za kar dobite napravo z osnovnimi funkcijami in osnovno, ne preveč podrobno karto (označene so le glavne ceste, brez ulic).

Z dodatnimi funkcijami (podrobnejše karte, predvajalnik MP3, Bluetooth za povezavo z mobilnikom, prometne informacije TMC – pri nas ta storitev ne deluje, zato jo je smiselno imeti le, če potujete v tujino, ipd.) in večjim zaslonom se lahko cena povzpne tudi do 1000 evrov. V tem cenovnem razredu pa so že navigatorji, ki jih lahko uporabljamo tudi v navtiki.

Če dodatne funkcije potrebujete, ne potrebujete pa navtičnega navigatorja, potem boste za avtomobilskega odšteli od 200 do 800 evrov. Tudi pri nakupu prenosnega navigatorja bodite pozorni, katere zemljevide dobite poleg naprave. Če želite imeti čim boljšo pokritost Slovenije in Hrvaške, vam priporočamo nakup Garminovih navigatorjev, pri katerih pa je treba trenutno najpodrobnejšo kartografijo naše regije, AdriaRoute 2.20, dokupiti za 110 evrov.

Ne spreglejte tudi navigacijskih naprav Mio s prav tako dobro pokritostjo Slovenije, ki je le za vzorec slabša od Garminove (AdriaRoute 2.20 je najpodrobnejša). Sicer pa je še kar nekaj tovrstnih navigacijskih naprav s solidnim zemljevidom Slovenije (prikazane so vse glavne ceste, nekaj hišnih številk in veliko ulic), na primer TomTom, takeMS in EasyTouch.

www.svetovalnica.net