Pred nakupom rabljenega vozila preverite podatke

Ko kupujete rabljen avtomobil, se je dobro pozanimati, kdaj je bil prvič registriran, kje je bil kupljen, ali je bil morda celo ukraden in ali je prost vseh davčnih bremen. Vse te podatke lahko sedaj brezplačno preverite v posebni aplikaciji, ki jo najdete na spletnem naslovu preveri.avtocenter.si.

26. 1. 2009

Aplikacija išče podatke po posodobljeni bazi podatkov, za ukradena vozila celo po vsej Evropski uniji. Na svoji spletni strani jo vsem kupcem rabljenih vozil priporoča tudi slovenska policija.

Z aplikacijo lahko preverite:

- število lastnikov vozila (prvi, drugi …),

- ali je bilo vozilo uvoženo (tudi iz katere države),

- ali je na seznamu ukradenih,

- ali so bile ob uvozu plačane vse dajatve/davki in morebitne zastavne pravice na vozilu,

- ali vozilo ni zarubljeno.

Aplikacija omogoča tudi brezplačno tiskanje certifikata, ki potrjuje resničnost ali neresničnost podatkov, ki jih navaja prodajalec. Pred nakupom avtomobila zato zahtevajte od prodajalca, da vam ga natisne ali pa ga skupaj preverita na spletnem naslovu preveri.avtocenter.si. Če govori resnico, bo to storil brez omahovanja.

Če vozilo sami prodajate in ga objavite na spletnih oglasnikih in forumih, priporočamo, da zraven dodate tudi povezavo na omenjeni certifikat. S tem potencialnemu kupcu na enostaven način omogočite, da preveri resničnost navedenih podatkov.

Zanimiva statistika . .

Od 12. oktobra 2008 je bilo prek aplikacije preverjenih 12.336 vozil, od tega največ osebnih avtomobilo, nekaj pa tudi motorjev, skuterjev, tovornih vozil in celo dva traktorja. Sistem je v tem času pokazal, da je bilo 126 vozil ukradenih, pri 136 pa so se pokazale težave z zastavnimi pravicami in davki, kar pomeni, da vozilo lahko kupite, ne morete pa ga registrirati.

Povezava do aplikacije preveri.avtocenter.si.